Pakistan mõistis jumalateotuse eest surma kristlasest viie lapse ema

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koraan.
Koraan. Foto: SCANPIX

Pakistani kohus mõistis jumalateotuse eest surma kristlasest viie lapse ema.

45-aastane Asia Bibi mõisteti süüdi esmaspäeval Nankana ringkonnakohtus Pakistani keskosas Punjabi provintsis 75 km kaugusel Lahorest, vahendab AFP.

Pakistan pole siiani ühtegi inimest jumalateotuse eest hukanud, kuid antud juhtum toob esile riigi vastuolulised seadused, mis inimõigusteaktivistide meelest annavad hoogu juurde islamiäärmuslusele.

2009. aasta juunis paluti Bibil tuua kõigile vett, samal ajal kui ta põllul töötas. Selle vastu oli rühm moslemiusku naisi, öeldes, et mittemoslem ei tohiks veeanumat puudutada.

Paar päeva hiljem läksid naised kohaliku vaimuliku juurde ja väitsid, et naine tegi halvustava märkuse prohvet Muhamedi aadressil. Vaimulik pöördus kohaliku politsei poole, kes algatas uurimise.

Naine arreteeriti Ittanwalai külas ja mõisteti süüdi Pakistani karistusseadustiku järgi. Karistuseks määrati surmanuhtlus.

Kohtunik Naveed Iqbal andis käsu naine üles puua ja otsus näitab kohtuniku teatel, et pole mingit võimalust, et naise ütlust valesti tõlgendati. Mingeid pehmendavaid asjaolusid kohtuniku teatel polnud.

Naise abikaasa Ashiq Masih ütles AFPle, et tahab otsust edasi kaevata. «Juhtumil puudub alus ja annan apellatsiooni sisse,» sõnas ta.

«Jumalateotuse seadus on täiesti rõve ja selle peab täielikult tühistama,» sõnas Human Rights Watch esindaja Ali Dayan Hasan.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles