Ajaleht: USA varjas natse

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
89-aastane John Demjanjuk Müncheni kohtumajas.
89-aastane John Demjanjuk Müncheni kohtumajas. Foto: SCANPIX

Ameerika Ühendriikide Luure Keskagentuur (CIA) varjas pärast Teist maailmasõda sadu tõsiseid kuritegusid sooritanud natse, kirjutab The New York Times.

Ajaleht sai oma valdusesse justiitsministeeriumi 600-leheküljelise salaraporti.

USA luureametnike koostöö kohta natsidega on liikunud kuulujutte varemgi, kuid nüüd on saadud sellele ametlik kinnitus.

Näiteks räägib raport holokausti planeerija Adolf Eichmanni lähedasest abilisest Otto von Bolschwingist, kes lubati USAsse 1954. aastal. Mees tegutses seal CIA agendina.

USA justiitsministeeriumi alustas tema kunagise tegevuse uurimist 1979. aastal. Aastal 1981 mõisteti von Bolschwing süüdi ja otsustati deporteerida. 72-aastane mees suri samal aastal enne USAst välja saatmist.

Ka mainib raport teadlast Arthur Rudolphi, kes oli ameeriklaste kuuraketi Saturn V looja. Ta mõisteti hiljem süüdi sadade sunnitööliste ekspluateerimises V-2-rakette tootnud maa-aluses tehases. Mees pääses kohtuistungist, kuna lahkus 1984. aastal Saksamaale ja loobus USA kodakondsusest.

Ameerika Ühendriigid on pärast Teist maailmasõda tühistanud umbes 300 sõjakurjategija kodakondsuse ja saatnud nad maalt välja. Seni viimane taoline juhtum on Ivan Demjanjuki (89) oma, kelle peab kohtu ees aru andma Saksamaal Münchenis.

Raport näitab ära, et pärast Teist maailmasõda USAsse läinud natside arv on väiksem, kui varem seni välja pakutud 10 000.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles