Jänes: finantsdistsipliini rikkunud Siitanit ei peaks kaitsma

Merje Pors
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Siitan.
Andres Siitan. Foto: Artur Sadovski / Postimees

Kultuuriminister Laine Jänese hinnangul annab finantsdistsipliini rikkunud ERSO endise juhi Andres Siitani kaitsmine ja kiitmine üldsusele vale signaali, nagu peaks Siitani eeskuju järgima.

Jänes rääkis tänases riigikogu infotunnis, et Siitani vallandamises ei olnud midagi isiklikku. «Kultuuriministeeriumi allasutused pidid  2010. aastal kärpima oma eelarvet 9 protsenti. Selle asemel on ületatud (ERSO - toim.) eelarvet 4,3 protsendiga. Need on lihtsad numbrid,» põhjendas ta. Tema sõnul on kultuuriministeerium asunud ERSOt päästma, et see ei läheks pankrotti.

Kommenteerides ERSO peadirigendi Neeme Järvi avalikku kirja Laine Jänesele, märkis minister, et saab jätkuvalt Järviga normaalselt läbi. «Neeme Järvi on erakordselt hea dirigent, suurepärane, emotsionaalne muusik, kes on Eesti nime laias maailmas väga laialdaselt populariseerinud,» rääkis ta.

Ta meenutas, et Järvi on varemgi kultuuriministri tegevuse suhtes kriitiline olnud, näiteks Raivo Palmaru ministriks oleku ajal. «Kindlasti ei anna mina talle (Neeme Järvile – toim.) nõu, milliseid lugusid valida kontserdikavadesse. Dirigentidega suheldes saame me rääkida muusikast ja kontserdikavast, aga ma ei kipu juhtimisvastutust lükkama maestro Neeme Järvi õlgadele.»

Üleeile vallandas Jänes ERSO direktori Andres Siitani, keda ta süüdistas ERSO eelarvesse suure augu tekitamises. Siitan aga keeldus selle eest ainuvastutust enda peale võtmast. Tema poolel on ka ERSO kollektiiv ja peadirigent Neeme Järvi. Aasta alguses üritas minister maakonnamuuseumid ühe katuse alla ühendada, kuid ka see plaan leidis tugevat vastuseisu. Reform kukkuks läbi, ent enne jõudis Läänemaa muuseumi juht Rea Raus oma kohast ilma jääda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles