Norra võimud teadsid USA jälgimistegevusest

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA saatkond Oslos.
USA saatkond Oslos. Foto: SCANPIX

Norra võimud tunnistasid, et olid teadlikud USA saatkonnas Oslos tegustsenud jälgimismeeskonnast, kuid ei nimetanud selle tegevust ebaseaduslikuks.

Varem on Norra võimud eitanud norralastest koosneva jälgimismeeskonna olemasolu, mis Norra telekanali väitel kogus infot sadade kohalike inimeste kohta, vahendas uudistevõrk AFP.

«Oslo politsei kaudu lasub Norra võimudel vastutus oma saatkondade julgeoleku tagamise eest,» kinnitas justiitsministeerium tehtud avalduses, mille kohaselt kinnitasid saatkonna julgeoleku eest vastutavad Oslo politsei kui ka turvafirmad, et nad pole õiguserikkumistest teadlikud.

Samas teatas Oslo politsei, et nad olid teadlikud infot koguvatest USA saakonna töötajatest, kes tegid saatkonnahoone juures meelt avaldavatest demonstrantidest ka fotosid. Politsei kinnitas ka seda, et osa töötajatest olid endised politseinikud.

Uudistevõrgu AFP teatel palkas saatkond 15–20-liikmelisse jälgimismeeskonda nii endisi tipp-politseinikke kui ka julgeolekuteenistuse töötajaid, kes on tegutsenud juba 2000. aastast. Lisaks meeleavaldustel osalejate pildistamisele kasutati nende isikute kontrollimiseks ka spetsiaalset arvutiprogrammi.

Justiitsminister Knut Storberget kinnitas aga ajakirjanikele, et Norra võimud ei andnud USA-le kunagi luba iseseisva jälgimisüksuse moodustamiseks, kuid samas möönis minister, et sellise loa saamine pole rahvusvaheliste ja Norra seaduste kohaselt ka vajalik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles