Neeme Järvi esitas avalduse ERSO peadirigendi kohalt lahkumiseks

Mirjam Mäekivi
, Postimees.ee tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Neeme Järvi ja Laine Jänes septembris Rakveres Arvo Pärdi juubelikontserdil.
Neeme Järvi ja Laine Jänes septembris Rakveres Arvo Pärdi juubelikontserdil. Foto: Peeter Langovits

Sel sügisel ERSO peadirigendiks ja kunstiliseks juhiks saanud maestro Neeme Järvi teatas täna varahommikul riigikogu kultuurikomisjoni esimehele Peeter Kreitzbergile saadetud kirjas, et astub ERSO peadirigendi kohalt tagasi.

Järvi teatas kirjas Kreitzbergile, et pärast kolme kuud ERSO eesotsas valdab teda nördimus ning ta ei näe võimalust ERSOs jätkata.

«Kuna pole kellegi poole rohkem pöörduda, palun vastu võtta minu lahkumisavaldus. Lihtsalt pean,aga ei taha lahkuda ERSO peadirigendi kohalt, mis on
olnud minu elu unistus,» kirjutas Järvi.

Maestro sõnul on Laine Jänes tema unistuse rikkunud. Samas märgib ta, et «veel on võimalus taastada vana olukord ja jätkata asja nii, et kultuuriminister oleks õige
inimene, kellega oleks võimalik suhelda».

Esmaspäeval vallandas kultuuriminister Laine Jänes ERSO direktori Andres Siitani, keda ta süüdistas ERSO eelarvesse suure augu tekitamises. Siitan aga keeldus selle eest ainuvastutust enda peale võtmast. Tema poolel on ka ERSO kollektiiv ja peadirigent Neeme Järvi. Järvi ütles toona Jänese otsust kommenteerides, et see on riiklik kuritegu.

«Võim võidab alati, tuleb välja et meil on ikka veel nõukogude kord,» ütles Järvi.  «Minister Jänese isiklikud suhted võidavad. Niimoodi ülepäeva ja üleöö panna Anneli Unt direktoriks, ilma peadirigendiga rääkimata - see on ka kuritegu,» sõnas Järvi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles