Maailma juhtivad pangad ühendasid finantsturgude aitamiseks jõud

Mari Kamps
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inglise Panga peahoone Londonis
Inglise Panga peahoone Londonis Foto: AP / Scanpix

Maailma juhtivad keskpangad otsustasid ühiselt aidata rahaturge, pumbates sinna lisaraha kümnete miljardite dollarite ulatuses.


Ettevõtmise taga on Euroopa Keskpank (EKP), Inglise Pank, Jaapani Pank, Föderaalreserv ning Kanada ja Šveitsi keskpangad, vahendas

AP.

«Ettevõtmine on mõeldud USA dollari jätkuva surve leevendamiseks lühiajaliste laenude turul,» seisab pankade ühisavalduses.

Rahasüstiga püüavad keskpangad rahustada maha Ühendriikide finantskriisis turgudelt üle kogu maailma levinud krediidinappust.

Laenuturg on koomale tõmbunud esmaspäevast saadik, mil USA investeerimispank Lehman Brother teatas pankrotiavalduse esitamisest.

«Need abinõud koos viimastel päevadel keskpankade poolt ette võetud mitmete teiste meetmetega on mõeldud likviidsuse suurendamiseks maailma rahaturgudel,» on kirjas Euroopa Keskpanga teates.

Keskpangad jätkavad koostööd ja võivad astuda sobivaid samme nii kaua kui vaja.

Euroopa Keskpanga lubaduse järgi võivad turgudele tehtavad rahasüstid läbi eurosüsteemi ulatuda 110 miljardi dollarini.

Inglise Pank lubas anda esmalt 40 miljardit dollarit, selle nädala algusest saadik on pank toetanud turge 25 miljardi naela ehk 44,8 miljardi dollariga.

Ka Šveitsi Pank lubas aidata turge «nii kaua kui vaja». Täna saatis pank valuutaoksjoni kaudu turgudele kümme miljardit dollarit.

Jaapani keskpank lubas suurendada turgude likviidsust 60 miljardi dollari võrra ja Kanada Pank 10 miljardi dollari võrra.

Ühendriikide keskpank võib turgudele anda koguni 247 miljardit dollarit, vahendas Bloomberg.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles