Rahvaloendus tuleb tõenäoliselt osaliselt internetis

Alo Raun
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2000. aasta rahvaloendus.
2000. aasta rahvaloendus. Foto: Lauri Kulpsoo

Soov raha kokku hoida viis valitsuse mõttele teha 2011. aasta rahvaloendus osaliselt internetis, ühendades selle tuludeklaratsioonide esitamisega.


Seaduse järgi tuleb rahvaloendus välja kuulutada vähemalt kolm aastat enne selle toimumist ning algselt võetigi sihiks 2011. aasta 18. september ehk täna kolme aasta pärast, rääkis peaminister Andrus Ansip valitsuse pressikonverentsil.

Siiski jättis valitsus otsuse langetamata ja andis rahandusminister Ivari Padarile ülesande koostada seaduseelnõu, mis kolme aasta nõude tühistab ning võimaldab teha loenduse 2011. aasta veebruaris, sidudes selle tuludeklaratsioonide esitamisega internetis.

Idee kohaselt hoiaks riik raha kokku sellega, et kõik ligi 100 000 inimest, kes esitavad oma tuludeklaratsiooni esimesel deklareerimispäeval interneti teel, saavad võimaluse liikuda pärast deklareerimist edasi rahvaloenduse ankeeti täitma.

«Kui suunata nad tuludeklaratsiooni täitmiselt edasi rahvaloenduse ankeedi täitmisele, võiksime saada oluliselt täpsema ja odavama rahvaloenduse,» rääkis Ansip.

Nende jaoks, kes ei soovi ankeeti netis täita, jääks alles tavapärane loendus, kus küsitlejad käivad peredes ja sisestavad saadud andmed kas kohe või hiljem ise arvutisse.

Ansipi sõnul on andmete võrreldavuse huvides oluline see, et küsitlus saaks tehtud 2011. aastal, mil samalaadsed loendused viivad läbi kõik euroliidu riigid. Kuid täpne kuupäev on riigi enda valida.

Peaministri sõnul on ka statistikaamet öelnud, et nad saavad igati hakkama, kui loenduse kuupäev on 2011. aasta 15. veebruaril või sellele lähedasel päeval.

Rahandusminister Ivari Padari sõnul möönis valitsus, et riigis tuleks ka ülejäänud registrite toimimist koordineeritumalt jälgida ning et rahvaloendus annab motiivi sellele eesmärgile sihikindlalt läheneda.

Samuti oli tema sõnul juttu, et rahvaloenduse n-ö ukselt-uksele käimise etapp võiks jääda 2011. aasta riigikogu valimiste järgsesse aega. Valimised on 2011. aastal praeguse kava kohaselt pühapäeval, 6. märtsil.

Eelmine, 2000. aasta rahvaloendus läks maksma 150 miljonit krooni ning 2011. aasta loenduse hinnaks ennustati mullu 400 miljonit krooni.

Valitsus jätkab rahvaloenduse teema arutamist järgmise neljapäeva istungil.

Loe lisa!
Järgmine rahvaloendus maksab kuni 400 miljonit krooni
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles