Iraan täiustas nõukogudeaegset raketikompleksi

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraan jätkab relvasüsteemide arendamist.
Iraan jätkab relvasüsteemide arendamist. Foto: SCANPIX

Kuna Venemaa otsustas Iraanile S-300 tüüpi õhutõrjesüsteemi mitte tarnida, otsib islamivabariik alternatiivseid võimalusi, kuidas oma kaitsesüsteeme tugevdada.

Iraani õhujõudude asekomandör brigaadikindral Mohammad Hassan Mansourian teatas islamivabariigi telekanali Press TV inglisekeelses portaalis ilmunud teates, et Iraan katsetas edukalt nõukogude-aegse õhutõrjesüsteemi täiustatud versiooni, täpsustamata, millal katsetus läbi viidi ja mida see endast kujutas, vahendas uudisteagentuur AFP.

Veebiportaalis ilmunud teate kohaselt on islamivabariik uuendanud nende käsutuses olevaid süsteeme nii, et nende võimsus oleks sama, mis Vene päritolu S-300-l, mille laskeulatus on hinnanguliselt 150 kilomeetrit. Brigaadikindrali sõnul on nad selleks täiustanud nõukogude-aegset S-200 raketisüsteemi, mille Teheran ostis Nõukogude Liidult 80ndatel.

Venemaa president Dmitri Medvedev andis ülemöödunud kuul käsu peatada õhutõrjesüsteemi S-300, mis NATO klassifikatsiooni järgi kannab nime SA-20 müük Iraanile. Varem oli Venemaa heaks kiitnud ÜRO Julgeolekunõukogu resolutsiooni, mis karmistas Iraanile määratud sanktsioone ning keelas muu hulgas ka tankide, ründelennukite, helikopterite, laevade ning raketisüsteemide tarnimise islamivabariigile.

Kuna tehing Venemaaga venis aastaid, alustas Teheran ka oma raketikaitsesüsteemi arendamist. Mitmete analüütikute sõnul on islamivabariigi eesmärgiks kaitsta võimaliku rünnaku korral ka oma tuumaehitisi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles