Siitan: ma poleks saanud ERSOt teisiti juhtida

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ERSO eksdirektor Andres Siitan.
ERSO eksdirektor Andres Siitan. Foto: Artur Sadovski / Postimees

Eesti Riikliku Sümfooniaorkestri endine direktor Andres Siitan ütles TV3 saates «Kolmeraudne», et orkestri majandusraskusteni viinud otsustele polnud nende tegemise ajal alternatiivi.

«Ma ei saa 100 000 inimese ees tunnistada, et olen suli, pätt ja kaabakas ja olen riigi raha valesti kasutanud,» vastas Siitan saatejuht Mihkel Raua küsimusele, kas ta võib kätt südamele pannes vaatajatele kinnitada, et pole juhtimisvigu teinud.

«Otsused käesoleva aasta planeerimise suhtes on tehtud juba selle aasta alguses ja eelmise lõpus, sest meie tööd planeeritakse väga pikalt ette,» rääkis Siitan. «Ajal, mil neid otsuseid tehti, oli olukord natuke teistsugune.»

«Ma olen teinud otsuseid, mis on viinud ERSO praegusesse finantskriisi. Kui ma neid otsuseid möödunud aasta lõpus ja selle aasta alguses tegin, oli taustsüsteem selline, et mul sisuliselt puudus võimalus teha teistsuguseid otsuseid. See protsess pole kestnud mitte viimased kaks kuud, vaid see on kestnud vähemalt aasta,» rääkis Siitan.

Mõtet, et ERSO majandusraskusteni viinud otsustele polnud nende tegemise ajal alternatiive, kordas orkestri endine peadirektor saates korduvalt.

Siitani sõnul koondati erinevad muusikakollektiivid tema juhtimise alla ühisasutuseks, mis pidi nimeks saama Eesti Filharmoonia, ning eeldati, et ta kärbib osade kollektiivide liikmete palku, samas kui teiste töötasud jäävad samaks. «Liitasutuses olid osad inimesed priviligeeritud seisundis ja teiste arvelt oleks pidanud karmi kokkuhoiupoliitikat tegema,» ütles ERSO eksjuht, kes keeldus seda korraldust täitmast.

Siitani sõnul loodab ta, et asja aitab selgitada riigikontrolli uurimine. «Olen palunud, et riigikontroll võtaks selle asja oma pilgu alla ja annaks konkreetse hinnangu,» ütles endine peadirektor. «Peab vaatama avaramalt, mitte ainult tänast päeva ja viimase poole aasta jooksul juhtunut, vaid taustsüsteemi, kogu seda reformi ja andma hinnangu protsessile kui tervikule.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles