Kaljurand: arenguabi tähendab raha kõrval ka läbimõeldust

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marina Kaljurand.
Marina Kaljurand. Foto: Peeter Langovits / Postimees

Välisministeeriumi asekantsler välismajanduse ja arengukoostöö alal Marina Kaljurand rõhutas täna TEDx Tartu konverentsil kõneldes, et arenguabi ei tähenda vaid rahasummat, aga ka läbimõeldust, kuidas ja kuhu panustamine on Eestile kõige mõttekam.

Kaljurand rääkis teemal «Kas on kerge olla uus arengukoostöö doonor?»

«Arengukoostöö on Eestile oluline, oleme ise abi saanud ja meie moraalne kohustus täna on aidata neid, kes abi vajavad. Arengukoostöö ei tähenda ainult rahanumbrit, vaid läbimõeldud ja teiste riikidega koordineeritud tegevust, et abi jõuaks abivajajateni,» toonitas Kaljurand.

«Seepärast peame sama oluliseks kui rahalist panust ka abi efektiivsust. Uue doonorina saame õppida teiste vigadest – mitte killustada abi paljude riikide ja projektide vahel ja panustada seal, kus meil on vastav võimekus – inimesed, raha ja transport,» selgitas Kaljurand.

«Eesti keskendub kahepoolses koostöös prioriteetriikidele ja prioriteetvaldkondadele – reformikogemuse jagamine, IKT ja e-teenuste arendamine, tervishoid ja haridus,» rõhutas ta.

«Arenguabi Aafrikale ja teistele vähearenenud riikidele kanaliseeritakse organisatsioonide, ka ELi kaudu. Igaüks saab panustada arengukoostöösse. Esimene soovitus – uuri, mõista, tegutse! Maailm on laiem kui ainult Eesti või Euroopa,» meenutas Kaljurand.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles