Merkel suhetest Venemaaga: vaenlasest on saanud partner

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Angela Merkel ja NATO peasekretär Anders Fogh Rasmussen.
Angela Merkel ja NATO peasekretär Anders Fogh Rasmussen. Foto: SCANPIX

Saksamaa liidukantsleri Angela Merkeli hinnangul tähistab tänane NATO-Vene Nõukogu kohtumine ajaloolist murrangut lääneriikide ja Venemaa suhetes.

«See on koostöös murdepunkt, mida me võime selgelt nimetada ajalooliseks,» kommenteeris Merkel vahetult enne Venemaa Föderatsiooni presidendi Dmitri Medvedevi saabumist Lissaboni, vahendas uudisteagentuur AFP.

«Loomulikult seisab meil ees pikk tee, et ehitada ühiselt Venemaaga julgeolekut, kuid esimesed sammud sellel teel on erakordse olulisusega,» täpsustas Merkel, kelle sõnul on endisest sõjalisest vastasest saanud lääneriikide partner.

Viimati toimus NATO-Vene Nõukogu kohtumine 2008. aasta aprillis. Augustis puhkenud Gruusia-Venemaa viiepäevase sõja järel suhted jahenesid. 2009. aastal Ühendriikide presidenditoolile asunud Barack Obama administratsioon otsustas aga suhetes Venemaaga vajutada nn taaskäivitusnuppu, misjärel on allianss püüdnud Venemaad positiivsemalt hõlmata ja kaasata rohkem aruteludesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles