Järvi: Jänese ERSO-käekiri tuleb tuttav ette

Alo Raun
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Neeme Järvi ja Laine Jänes septembris Rakveres Arvo Pärdi juubelikontserdil.
Neeme Järvi ja Laine Jänes septembris Rakveres Arvo Pärdi juubelikontserdil. Foto: Peeter Langovits

ERSO peadirigendi ametist loobunud Neeme Järvi väitel meenutab kultuuriminister Laine Jänese käitumine Andres Siitani suhtes seda, kuidas ka muude kultuuriasutuste juhte on kergekäeliselt kangutatud.

«Seoses ERSO direktori vallandamisega on mul meeldetuletuseks vaja tõmmata paralleele kultuuriministri südametust, kuid tema teada ainuõigest tööstiilist,» rääkis Järvi Postimees.ee’le.

Tema sõnul on tegemist toore ja läbimõtlematu inimesega, kes on sattunud hätta paljus oma nõuandjate soovituste tõttu.

Järvi väitel on näiteks võrreldavad Läänemaa muuseumi direktori Rea Rausi vallandamine suvel ja ERSO peadirektori Andres Siitani vallandamine tänavu novembris.

Ta meenutas, kuidas Sirbi peatoimetaja Kaarel Tarand nõudis juulis Laine Jänese tagasiastumist, leides, et kultuuriminister hakkas Rausi kergekäeliselt vallandama, asjaoludega tutvumata ja ohvrile silma vaatamata.

«Must ja vastikum töö jäetakse ministeeriumi ametnikele. Ei saa välistada, et nende kaela püütakse veeretada ka asja algatamine,» kirjutas Tarand toona.

Järvi sõnul on sarnast mustrit märgata ka nüüd. Ta meenutas, et ka Siitan pidi suhtlema pool aastat ministri alluvatega ning Jänese jutule pääses ta alles vallandamismomendil.

Dirigendi väitel olid ka nii uue Eesti Kontserdi direktori valimiskomisjoni moodustamine kui ERSO uue juhi väljavalimine sobimatu. Esimesel puhul olid tema väitel uue juhi väljavalijad «omad poisid» ning teisel korral leiti asendaja üldse konkursita.

«ERSO direktori kohale peaks korraldatama konkurss, mida minister arvas, et pole vaja teha,» märkis Järvi.

«Direktorite vahetamine ei mõju tervistavalt. Põhjendamatu lisakulu, mis ei vii positiivsetele tulemustele, eriti kui orkestrile ERSO pannakse üleöö direktoriks kammerkoori direktor.»

Järvi teatas, et Laine Jänes tuleks oma tegevuse tõttu lahti lasta. «Kui kedagi siin riigis lahti lasta, siis pärast juhust ERSOga ja Andres Siitaniga tuleks minister siin riigis oma küündimatuse eest meie kultuuri juhina, kultuuriministrina kiiresti lahti lasta,» leidis dirigent.

«Juhti pole. Otsused on valed, kunstiinimesed õnnetud, eriti muusikud,» lisas ta.

Järvi teatas, et need mõtted on pühendatud peaminister Andrus Ansipile, kes asus eelmisel nädalal jõuliselt Laine Jänest kaitsma.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles