The Economist Vene-hirmus Baltimaadele: jääge rahulikuks

Mari Kamps
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NATO lennukid Balti riikide õhuruumis
NATO lennukid Balti riikide õhuruumis Foto: Tiina Kõrtsini / Õhtuleht

Balti riikide Venemaa-hirmu vastu aitab kõige paremini rahu säilitamine ja oma toimetamiste jätkamine, kirjutab majandusajakiri The Economist.


NATO liikmete hulka kuuluvad Baltimaad ei tohiks teoreetiliselt teiste riikide, näiteks Venemaa, rünnakuid karta.

Praktikas see nii aga pole. Sealsed ametiisikud on eravestlustes ja pooleldi avalikult palunud NATO-lt suurendada kohalolekut Balti riikides ja seda nii lennukite, laevade kui sõdurite osas ning korraldada kõrgetasemelisi visiite.

NATO jõudude kohalolek piirkonnas koosneb mõnest lennukist, kuna Balti riikidel puudub oma lennuvägi.

NATO peasekretär Jaap de Hoop Scheffer ütles eelmisel nädalal Riias, et mingit vajadust «eriliseks solidaarsuseks» või spetsiaalsete NATO baaside järele pole. Ta tõi näitena välja, et iga Läti sõjaväebaas on ühtlasi ka NATO baas.

Suurim ähvardus Balti riikidele pole praegu mitte sõjaline, vaid psühholoogiline, kui asju, mida tuleks võtta naljana, võetakse tõsiselt.

The Economist toob selle näitena välja Eesti meedia suhtumise Soome autori Johan Bäckmani järgmisel nädalal ilmuvasse pronkssõduri lugu kirjeldavasse raamatusse.

Kõnealuse raamatu autor ennustab Eestile iseseisvust veel napilt kümneks aastaks, võib-olla. Samuti võib juhtuda, et Eestit ähvardab tsunami või hoopis hiidämblikud, kirjutab majandusajakiri.

Teise ülereageerimise näitena toob ajakiri välja Vene meedias levitatud libauudise Eesti NSV väljakuulutamisest kahes väidetavalt Kirde-Eesti talus.

The Economisti teeb murelikuks, et keegi selliseid jutte üldse tõsiselt võttis. Väljaande väitel on asi sama naeruväärne, kui mõned Lõuna-Tiroolide talupidajad äkki teataksid soovist taastada Habsburgide keisririik.

Balti riikide jaoks parim kaitse on tüürida oma majandus turvaliselt läbi globaalse majanduslanguse, puhastada end korruptsioonist ning panna oma isemeelne ja mõnikord ka läbipaistmatu poliitiline süsteem paremini tööle.

Mis puutub aga Venemaaga seotud hirmudesse, siis parim suhtumine praegu on säilitada rahu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles