Orkestrant: tahame, et see jama ükskord lõppeks

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Liis Treimann

Estonia kontserdimajas toimus täna esimene ERSO proov pärast järjekordset nädalast miinimumpalgaga tasustatud sundpuhkust. Orkestrandid ootavad pikisilmi, millal ERSO ümber puhkenud skandaal lõpuks raugeks ning muusikud saaksid taas rahulikult tööle keskenduda.

ERSO pillimängijad täna pärast proovi ajakirjanikega suhtlema ei kippunud ning nende peamiseks sooviks on, et olukord maha rahuneks.

«Kõik tahavad, et see jama ükskord lõppeks,» ütles üks anonüümsust palunud orkestrant Postimees.ee´le. Tema sõnul on negatiivset kajastust olnud nii palju, et kogu selle supi söömiseks kulub ilmselt päris kaua aega ning mõned orkestrandid mõlgutavad ka lahkumismõtteid.

Orkester on viimase aasta jooksul viibinud korduvalt miinimumpalgaga nädalasel sundpuhkusel, kuid palku otseselt orkestrandi kinnitusel kärbitud pole. Täna kohtusid ERSO pillimängijad esimest korda ka uue direktori Anneli Undiga, kes kinnitas, et ERSO töö jätkub igal juhul.

Dirigent Daniel Reuss, kelle juhatusel tuleb ERSO ja Eesti Filharmoonia Kammerkoori esituses sel nädalavahetusel ettekandele Schumanni oratoorium «Paradiis ja Peri», rääkis Postimees.ee´le, et esimene proov orkestriga möödus täna hästi ning kuigi õhus oli tunda ärevust, ei lasknud orkestrandid sellel oma tööd segada.

Reuss usub, et halvim on möödas ning nüüd hakkab kõik jälle paremuse poole liikuma. «ERSO-l on uus juht ja ma tean, et Anneli Unt seisab sajaprotsendiliselt orkestrantide huvide eest,» märkis dirigent.

Neeme Järvi lahkumist pidas Reuss kahetsusväärseks, kuid tema sõnul tundus Järvi kava luua ühendatud Eesti Filharmoonia talle algusest peale liiga julge ettevõtmisena. «Ei saa eeldada, et samal ajal, kui igal pool kärbitakse, peab üks mees oma idee elluviimiseks miljoneid juurde saama. See plaan ei olnud praegust majandusolukorda arvestades algusest peale realistlik,» arvas Reuss.

ERSO direktori kohusetäitja Anneli Undi sõnul pärsib orkestri tööd praegu kõige enam meedia ning avalikkuse kõrgendatud tähelepanu ning kõikvõimalikud alusetud kuulujutud, mis kulutulena levivad. «Inimesed võiksid oma tähelepanu nüüd lõpuks muudele teemadele suunata, et ERSO saaks oma elu tagasi rööbastesse. Meil on rahalised raskused, aga me tuleme neist välja. Kõige olulisem on, et orkester saaks oma tööd rahulikult edasi teha,» märkis Unt ning kutsus inimesi ERSO kontserte kuulama ja oma kõrvaga veenduma, et orkestri tase on jätkuvalt kõrge.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles