Tapa erikooli poisid rikuvad seadusi võrdlemisi vähe

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Halvemal juhul saadetakse noor erikooli.
Halvemal juhul saadetakse noor erikooli. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

ETV saade «Pealtnägija» käis Tapa erikoolis selle kohta käivaid müüte kontrollimas ja leidis, et koolis pannakse toime vähem pahategusid, kui arvata võiks.

«Pealtnägija» tõdes, et tegelikult pole koolis, kus praegu õpib 51 poissi, kellest noorim on 11-aastane ja vanim 17-aastane, sugugi rohkem vägivalda kui mõnes tavalises koolis, vahendab ERR Uudised.

Arvestades, et Tapal on koos 51 pätipoissi, on nende toimepandud süütegude hulk üllatavalt väike. Kui politsei andmetel fikseeriti Tallinna ühes tavalises koolis eelmisel õppeaastal neli väärtegu ja alustati üks kriminaaluurimine, siis siin oli süüasju sama ajaga vastavalt vaid üheksa ja kriminaalasju kolm, kusjuures peksmisega seotud süüasju oli nende seas kõigest kaks.

Põhiline osa pahandustest koolis on seotud kooli vara lõhkumisega, salasuitsetamisega ja alkoholi tarvitamisega ning koolipersonali sõimamise ja solvamisega.

«Müüte Tapa erikooli ümber on päris palju. Millegipärast on jäänud mulje, et see on üks väga kole koht, kus lastega käiakse hästi jõhkralt ümber,» ütles kooli direktor Ene Kukk. Kukk rõhutas, et Tapa erikool on siiski kool, mitte koloonia ega vangla eeskoda.

Kool tagab poistele päevas neli söögikorda, samas ei pea kasvandikud koristama, sest kogu töö teeb ära kooli personal. Koolis tegutseb 15 huvialaringi kitarriõppest ja näitlemisest puutöö ja vaibakudumiseni. Lisaks saavad poisid matkata Eestis ja isegi välismaal, neile korraldatakse teatrikülastusi ja filmiõhtuid ning poistel on võimalik õppida nii kokaks kui autojuhiks.

Enim poisse (84) oli Tapal 2004. aastal. Positiivne on see, et teistkordselt satub siia lapsi järjest vähem, viimase nelja aasta jooksul on selliseid olnud ainult viis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles