Riigikogu liige Jüri Tamm lahkub sotside ridadest

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Tamm.
Jüri Tamm. Foto: Ants Liigus

Riigikogu liige Jüri Tamm esitas eile avalduse Sotsiaaldemokraatlikust Erakonnast (SDE) välja astumiseks. Riigikogusse soovib mees edasi jääda sõltumatu poliitikuna.

Tamm kinnitas Postimees.ee´le, et lahkub nii erakonnast kui ka SDE riigikogu fraktsioonist. Erakonda kuulus ta alates 1998. aastast.

Tamme sõnul on tema lahkumine tingitud mitmest asjaolust, millest kõige olulisemaks peab ta poliitilisi erimeelsusi valimisprogrammi osas, seda eelkõige majanduse, tööhõive ning maksupoliitika kontekstis.

«Ma ei suuda valimiste eel jagada tänaval käibemaksu alandamist tõotavaid pastakaid ja piparkooke ning lubada kaupade ja teenuste odavnemist, ise teades, et sellise lahenduse mõju on lühiajaline, tulemus petlik,» ütles Tamm.

«Mulle ei sobi, et tööhõive suurendamise kontekstis ei suudeta, ei taheta üheskoos leida terviklahendusi vaid piirdutakse lühiajaliste sotsiaalsete meetmetega,» lisas ta.

Tamme hinnangul on oskamatuse kõige ehedam näide see, kui igale probleemile ühiskonnas üritatakse lahenduseks pakkuda tulumaksusüsteemi muutmist. «Proportsionaalsest või progressiivsest tulumaksust heietamine on kasulik ainult poliitikutele, kes ei viitsi mõelda. Kurb on, et see teema tapab ära kõik muud sisulised arutelud, ettepanekud, visioonid Eesti elu muutmiseks õiglasemaks ja paremaks,» rääkis ta.

Lisaks on Tamme sõnul lahkumise põhjuseks erinevused tema ja SDE otsustajateringi nägemuses, mis puudutab erakonna toimimist ja tulevikku. «Mulle heidetakse ette, et ma ei tegele piisavalt partei asjadega, vaid eelistan tööd riigikogus ja rahvusvahelisel tasandil. Olen veendunud, et see on minu esmane kohustus, mõned arvavad, et mitte,» märkis ta.

Olulise mõjutegurina tõi Tamm esile ka väidetavalt SDE-s alanud alternatiivsete valikute otsijate ja isemõtlejate tõrjumist, mida «serveeritakse loomupärase põlvkondade vahetuse protsessina».

«Olen veendunud, et selline tegevus ei tugevda erakonda, vaid mugavdab. Mulle ei meeldi veel see, et SDE-l sageli puuduvad kindlad seiskohad paljudes, riigi arengu seisukohalt olulistes küsimustes,» lisas Tamm.

Mehe väitel pole tal piisavalt mõttekaaslasi ega toetust erakonna sees, et demokraatlikul viisil midagi muuta või teistmoodi teha ning seepärast otsustaski ta erakonnast välja astuda.

Riigikogusse jääb Tamm siiski edasi ning tema eesmärgiks on lõpuks realiseerida tulevikukomisjoni loomise idee.

«Seda olen proovinud koos sotsiaaldemokraatidega nüüd vist juba neli-viis korda. Ehk õnnestub seekord sõltumatu poliitikuna erinevate erakondade liikmete hääled kokku koguda,» avaldas Tamm lootust.

Tulevikukomisjoni loomine on tema sõnul tähtsaks sõnumiks nii järgmisele riigikogu koosseisule kui kogu ühiskonnale. Ka kavatseb Tamm jätkata tööd riigikogu kolmes komisjonis. Majanduskomisjonis on ta olnud viimased kümme aastat.

«Mis puudutab tulevasi valimisi, siis kindlasti pole ma loobunud mõttest Eesti poliitikas ka edaspidi kaasa rääkida. Ma ei tea, kas selleks peab ilmtingimata olema mõne erakonna liige. Elame- näeme,» tõdes Tamm.

Täna registreeris riigikogu juhatus Tamme lahkumise Sotsiaaldemokraatliku Erakonna fraktsioonist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles