Rogozin: NATO kaitseplaan on hoop suhetele Venemaaga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NATO lipp.
NATO lipp. Foto: SCANPIX

Teisipäeval rahvusvahelisse ajakirjandusse jõudnud NATO kaitseplaanid andsid tõsise hoobi Venemaa ja NATO strateegilistele ja vastastikustele suhetele üldse, ütles Venemaa alaline esindaja NATOs Dmitri Rogozin.

Baltimaid ründavad pingviinid?

«Meie partnerid kaotasid näo. Kuidas saavad Baltimaade kaitseplaanid vastata kõigile nendele NATO kinnitustele, et allianss ei ohusta Venemaad?» ütles Rogozin teisipäeval BNSile antud intervjuus. «Kui NATO kavatseb Baltimaid kaitsta mitte Venemaa eest, siis kelle eest – soomlaste, rootslaste, marslaste, valgete karude või pingviinide rünnaku eest?»

Rogozin lisas, et Wikileaksi kaudu avalikkuseni jõudnud teave NATO kaitseplaanide kohta näitab, et need on otseselt suunatud Venemaa vastu, kuna seal kasutatakse terminoloogiat «Kaliningradi väegrupeeringu ümberpiiramisest».

«Alliansi maine on saanud kolossaalse hoobi. Raske on olla partner sellega, kellel on taskus nukid,» sõnas Rogozin. Ta lisas, et Baltimaade poliitikud võimendavad suhetes Venemaaga psühhoosi ja mõtlevad välja ohtusid.

«Mõtlevad välja ohtusid, õhutavad tuld, valavad sinna õli ja pärast ise põlevad selles tules,» ütles Rogozin BNSile.

Kahtlus oli juba ammu

Rogozin ütles teisipäeval Interfaxile, et Balti riikide Venemaa rünnaku eest kaitsmise plaan on viga, mis tuleb parandada. «Me panime juba ammu tähele ajakirjandusse imbunud kuuldusi seda laadi plaanide olemasolust. Esimene selleteemaline kirjutis ilmus ühes Poola ajalehes. Nüüd saime Wikileaksi vahendusel lekke, mis kinnitab sääraste plaanide olemasolu ning nende koostamist juba 2010. aasta algul,» ütles Rogozin.

Rogozini sõnul ei saa Vene poolt rahuldada NATO esindaja selgitus, nagu olevat alliansi liikmesriikide kaitsmise plaanid tavaline asi, sest üles kerkib küsimus, kelle eest Baltimaid kaitstakse.

Rogozin teatas, et kavatseb kolmapäeval küsida Vene-NATO nõukogu istungil oma kolleegidelt NATOst kinnitust säärase plaani olemasolu kohta.

«Ja teiseks tahan ma küsida, kas NATO kavatseb selle plaani ümber vaadata seoses nende dokumentidega, mis võeti hiljuti vastu Vene-NATO nõukogu tippkohtumisel Lissabonis, kus allianss väitis, et temast ei lähtu Venemaale mingit ohtu ning ta püüdleb meie riigiga strateegilise partnerluse poole,» rõhutas Rogozin .

«Kui see on nii, siis me nõuame, et Lissaboni tippkohtumise järeldused viiksid nende plaanide muutmisele, kus Venemaa on kujutatud potentsiaalse agressorina,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles