Eesti noored paistavad silma ajalehtede lugemisega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti õpilased loevad palju ajalehti.
Eesti õpilased loevad palju ajalehti. Foto: SCANPIX

Eesti õpilastele meeldib lugeda ajalehti ja ajakirju, seda tehakse oluliselt rohkem kui teistes OECD maades tavaks, selgub PISA-testi analüüsist.

Kui OECD maades keskmiselt loeb ajalehti 61 protsenti õpilastest, siis Eestis 80 protsenti. Ajakirju loeb keskmiselt 58 protsenti, Eestis koguni 72 protsenti 15-aastastest.

Eesti õpilased loevad ka teabekirjandust rohkem (32 protsenti), kui seda tehakse OECD maades keskmiselt (18 protsenti). Eesti naabermaadest loetakse Soomes aga teabekirjandust kõige vähem, vaid 16 protsenti vastanutest.

Eesti ja Soome õpilastele meeldib vähem lugeda ilukirjandust kui OECD maade õpilastele keskmiselt. Eesti naaberriikidest loetakse kõige rohkem ilukirjandust Venemaal.

Suhteliselt vähem loetakse koomiksiraamatuid, OECD riikide õpilastest loeb neid 23 protsenti õpilastest, kuid Eestis vaid 13 protsenti õpilastest. Siin erineb oluliselt Soome, kus loeb meelsasti koomikseid koguni 60 protsenti õpilastest.

Seekordse PISA-testi tulemusel järeldati, et õpilaste lugemishuvi ei ole nii suur, kui võiks olla, eriti poistel. «Eesti lapsed loevad uudiseid, ajalehti, internetti. Venelastele meeldib rohkem lugeda ilukirjandust. Teisalt eesti lapsed teavad strateegiaid: mida tekstiga teha, kuidas kokkuvõtet teha jne,» resümeeris PISA-testi Eesti koordinaator Gunda Tire.

Nimelt tunnistas keskmiselt 37 protsenti OECD riikide õpilastest, et ei loe oma lõbuks vähimalgi määral. Eestis on selliseid 15-aastaseid 38,6 protsenti, aga Austrias, Hollandis ja Luksemburgis isegi 45 protsenti või enam.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles