Puust Eiffel seisab ametnike kiuste kindlalt

Mirjam Mäekivi
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiidlane Jaan Alliksoo oma koduõuel seisva Eiffeli torni ees.
Hiidlane Jaan Alliksoo oma koduõuel seisva Eiffeli torni ees. Foto: TV3

Kõigi ametnike kiuste seisab Jaan Alliksoo ehitatud torn Hiiumaal Reigis püsti ja pidas vastu ka omaniku tehtud koormuskatsele.


Laupäeva pärastlõunal katsetas oma hoovile Eiffeli torni puidust koopia ehitanud Alliksoo torni vastupidavust, tassides selleks ehitise tippu 1200 kilo liivakotte, kirjutab Hiiu Leht.



Tunnistajateks ja abilisteks sel raskel ettevõtmisel olid Alliksoo sõnul kõigest paar sõpra. «Päris tippu viisin need ikkagi ise,» rääkis mees oma ettevõtmisest.



Vaatamata sellele, et suvel torni uudistamas käinud tehnikaülikooli professor Karl Õigeri sõnul on torn varisemis- ja eluohtlik, pidas ehitis katsele vastu.



Veel pühapäeva lõunalgi olid liivakotid tornis, mitte küll enam päris tipus, vaid paar korrust allpool ning torn seisis ka koos suure lisaraskusega püsti. Oma katsega tõestas Alliksoo, et torn püsib hoolimata vastuargumentidest.



Lisaks on Reigi torn sel suvel «ära teinud» Kõpu tuletornile. Augusti lõpu seisuga külastas tänavu kuulsat tuletorni 21 000 huvilist, Alliksoo andmetel aga Reigi torni 25 000 inimest.



Mis aga tornist ikkagi edasi saab, Jaan Alliksoo vastata ei osanud. «Vallavalitsusega me igatahes kokkuleppele ei saa,» rääkis ta.



Ametlikult tuleks Alliksool oma eluunistus lammutada septembri lõpuks, kuid kas see nii ka läheb, pole teada.



Kõrgessaare vallavanem Jaanus Valk on varasemas intervjuus öelnud, et nemad kuupäeva kukkudes torni igatahes buldooseriga maha lükkama ei lähe ja arvas, et asi laheneb ehk kuidagi lihtsamalt.



«Vallavalitsus andis Alliksoole kolm kuud lisaaega, et vast leidub keegi, kes suudab torni seaduslikuks ja ohutuks muuta, aga Alliksoo on terve suve meediapaituses säranud ja pole midagi pingutanud,» rääkis Valk esmaspäeval, 22. septembril.



Vallavanem rääkis ka, et andis Alliksoole torni ehitamiseks uue projekti. «Kui Alliksoo tahab torni ehitada, siis tehku seda juba korralikult,» rääkis Valk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles