Kiviberg: majanduse kosudes on ülim aeg asuda kultuurisfääri arendama

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ando Kiviberg.
Ando Kiviberg. Foto: Peeter Langovits

Isamaa ja Res Publica Liit (IRL) soovib kultuuriprogrammis paremaid tingimusi rahvusliku kultuuri ja loomemajanduse edenemiseks ning võimalusi kodanike loovuse vabaks arenguks.

«Meie põhiseaduse eessõna kohaselt on Eesti riik loodud selleks, et tagada Eesti rahvuse ja kultuuri säilimine läbi aegade,» räägib IRLi kultuuriprogrammi üks loojatest Ando Kiviberg.

«Eesti riigi iseseisvuse taastamisest kuni tänini on meie riigikorralduse energia kulunud arusaadavalt eelkõige majanduse ülesehitamisele. Kultuurivaldkonna edendamine on võrreldes muude eluvaldkondadega olnud vähem oluline. Nüüd kus meie majandus on uuesti kosumas on võimalus ja ülim aeg ka kultuurisfääri otsutavalt arendama asuda,» ütleb ta.

«Näen, et kultuuritegijaid ja eksperte kaasav, mitte tõrjuv juhtimine, selged eesmärgid ja aus konkurents riigi toetusele kultuuritegijate vahel, on võtmeküsimused, mis järgmisel neljal aasta kultuuripoliitika kujundamisel ees ootavad,» rääkis IRLi kultuuriprogrammi üks autor Kaarel Oja.

Tema sõnul on loomemajandus üks kiiremini arenevaid majandusvaldkondi kogu Euroopas ja Eesti teeks valesti, kui me seda võimalust ära ei kasuta.

«Eestis on väga palju häid arhitekte, disainereid, muusikuid, näitlejaid ja teisi kultuuritegijaid. Eesti riigi huvides on, et nad saaksid tegijateks ka Euroopas ja maailmas ning riik peab kindlasti aitama neil piiri taha jõuda,» lausub Oja.

Tema hinnangul on kultuuritegijatele vaja mõistlikke sotsiaalseid garantiisid. Täna on palju neid, kes maksavad aastas sotsiaalmaksu samapalju kui palgatöötajad, kuid haigekassakaarti ei oma, sest nende sissetulekud on hüplikud. Oja sõnul tuleb see ebaõiglus lõpetada.

IRLi kultuuriprogramm ütleb, et Eestis tuleb luua oluliselt paremad tingimused rahvusliku kultuuri edenemiseks ja õitsenguks, loomemajanduse edenemiseks ning võimalused kodanike loovuse vabaks arenguks, sest põhiseaduse kohaselt peab Eesti riik tagama Eesti rahvuse ja kultuuri säilimise läbi aegade.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles