Pildid: päästjad kogunesid oma õiguste eest seisma

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päästetöötajate inimkett Tallinnas päästeameti maja ümber.
Päästetöötajate inimkett Tallinnas päästeameti maja ümber. Foto: Liis Treimann

Täna kella 11 paiku kogunesid päästetöötajad Tallinnas päästeameti peamaja ümber moodustamaks inimkett, millega protestiti olukorra vastu, kus päästjad peavad 24-tunnises vahetuses töötama kaks tundi kaheksakroonise tunnipalgaga.


Kümme minutit enne kella 11 oli Raua tänavale jõudnud umbes sadakond tulekustutitega varustatud päästjat, kes hakkasid ümber maja end ritta võtma. Eesmärk on terve maja «piiramisrõngasse» võtta.

Mõned minutid pärast kella 11 oli inimesi kogunenud juba nii palju, et kett kulges mööda hoone Raua ja Gonsiori tänava poolset külge terves ulatuses. Lisaks tulekustutitele olid päästjatel kaasas ka sildid näiteks kirjaga «Ei tasuta tööle!» ja «24 tundi kõik tööajaks».

Timbergi juttu saatis vilekoor

Umber veerand tundi pärast piketi algust kogunesid protestijad maja ette, kuhu oli nendega kohtuma tulnud päästeameti peadirektor Kalev Timberg. 

Päästepealik kiitis oma alluvate tublidust ja tunnustas neid inimeste päästmise eest tulest. Tema juttu kuulasid peaasjalikult aga vaid sündmust kajastama tulnud ajakirjanikud, päästjate poolt kostis aga korduvalt vilekoor.

Päästjatele pidas kõne ka piketi peakorraldaja, Türi päästja Andreas Reinberg, kes esitas päästjate nõudmised. Tema kõnele järgnesid päästjate poolehoidvad hüüded. Timberg sai seejärel taas sõna, et oma vastulause öelda. Ta märkis, et tegelikult oleks pikett tulnud korraldada siseministeeriumi, mitte päästeameti ees. Kohaletulnud kuulasid Timbergi ära ja näitasid pärast Timbergi sõnavõttu taas pahameelt välja vilistamise ja hõigetega.

Lisaks päästjatele oli piketipaigas näha ametiühingu juhti Harri Taligat, riiklikku lepitajat Henn Pärna, samuti keskerakondlasest endist siseministrit Kalle Laanetit.

Kogu piketi aja näitasid poolehoidu päästeameti majast mööduvad autojuhid, kes lasid päästjate toetuseks signaali.

Kella 12.20 ajal oli päästeameti maja juurde jäänud vaid kümmekond meest, küll aga olid maja ümber jäetud kõik sildid, mis nõudsid päästjate töö suuremat väärtustamist.

Aktsiooni eestvedaja Andreas Reinberg on seesama mees, kes aasta tagasi päästeameti peakontori ees näljastreigiga ähvardades hoidis ära kümnete päästjate koondamise. Reinberg rääkis Postimees.ee'le, et tänasele piketile tuli umbes 250 meest.

Peale selle, et soovitakse nn orjatundide tasustamist, soovivad päästjad oma aktsiooniga endale ka streigiõigust. Praegused seadused neile, nagu ka politseinikele, seda ei luba.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles