Päästeameti juht: piketeerida tuleks teise maja ees

Merje Pors
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päästeameti juht Kalev Timberg (paremal) tänasel piketil.
Päästeameti juht Kalev Timberg (paremal) tänasel piketil. Foto: Liis Treimann

Rahaotsust ei võeta vastu mitte päästeameti hoones, vaid ühes teises hoones, kus eile seoses eelarve vastuvõtmisega polnud ühtegi pikettijat näha, märkis päästeameti peadirektor Kalev Timberg täna päästjate piketil.

Timberg viitas riigikogule, kus eile võeti vastu tuleva aasta eelarve. «Süüdistada mind selles, et mul ei õnnestunud eelarvesse raha juurde hankida, on mõttetu. Peaminister ütles, et avaliku teenistuse palga suurus on külmutatud 2011. aastaks. Mina ei ole see mees, kes on võimeline oma käskkirjaga ära muutma peaministri otsuse,» selgitas Timberg päästjatele. Ta rõhutas, et piketil lahendusi ei leita, vaid koos tuleb istuda läbirääkimiste laua taha. Pärast Timbergi sõnavõttu näitasid piketile kohaletulnud vilistamisega oma pahameelt välja.

Prioriteetide küsimus

Ka riigikogu liige ja kunagine siseminister Kalle Laanet tõdes, et Timberg päästjatele raha juurde ei too: «Seda peaksid tegema minusugused poliitikud, riigikogu liikmed. Kahjuks on kogu siseturvalisuse valdkond jäetud täielikult vaeslapse ossa, koalitsiooni prioriteet on hoopis teistsugune.»

Päästjatele oli toetust tulnud avaldama ka 1960ndatel tuletõrjujana töötanud Jaak Valgemäe. «Kui kuulsin, et kell 11 on pikett, panin riided selga ja tulin toetama. Kui sa ise oled kunagi selles asjas sees olnud, siis see asi ikka huvitab,» rääkis Valgemäe Postimees.ee’le.

Ka üle 25 aasta päästjana töötanud Sulev tuli piketile endisi kolleege toetama, ise ta enam päästjana ei tööta: «Eelmisel kuul leiti põhjus, et ma ei vasta nõuetele. Ma ei hüpanud nii kõrgele kui vaja ja ei teinud kõiki katseid ära, mida vaja oli.» Sulev väljendas hämmingut, et kuigi umbes sadakond päästjat on koondatud, ei leita praegu vaidluse all oleva 2 tunni tasustamiseks rohkem raha.

Piketi peakorraldaja, Türi päästja Andreas Reinberg rääkis, et jäi piketiga igati rahule ning tema hinnangul tuli kokku üle 250 päästja. «See on nii põletav probleem meil, nii et polnud küsimustki, et mehed ei tuleks kokku. Siinkohal tervitaksin päästjaid Pärnu keskkomandost ja Kuressaare komandost, kes ilmselt seoses sellega, et nad üldse ei soovinud meid toetada, saavad nüüd härra Timbergilt jõulukaardi,» osutas ta. Reinberg avaldas kahetsust, et riigikogu fraktsioonid esindajad piketile kohale ei tulnud.

Täna kell 11 kogunesid päästetöötajad Tallinnas päästeameti peamaja ümber moodustamaks inimkett, millega protestiti olukorra vastu, kus päästjad peavad 24-tunnises vahetuses töötama kaks tundi kaheksakroonise tunnipalgaga. Pikett kestis umbes poolteist tundi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles