Riigikohus: ajaleht vastutab avaldatud valeinfo liikumise eest internetis

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Lauri Kulpsoo

Pankrotihaldur Rein Kallaste saavutas täna riigikohtus võidu Eesti Päevalehe (EPL) üle, kes 2008. aasta jaanuaris ilmunud artiklis nimetas meest alusetult KGB ekstöötajaks. Riigikohus märkis, et valeinfot avaldanud ajaleht peab vastutama valeteabe liikumise eest internetis ka pärast seda, kui väljaanne on eksitava info oma veebilehelt eemaldanud.

Vaidlus sai alguse 2008. aasta 4. jaanuaril, kui EPL-is ilmus uudis «KGB luurajate seas on tuntud pankrotihaldur», kus oli muu hulgas kirjas, et «kapo avalikustatud endiste KGB luurajate nimekirjas on tuntud pankrotihaldur Rein Kallaste».

Paraku selgus pärast artikli ilmumist, et tegemist oli pankrotihaldur Kallaste nimekaimuga, mida ajakirjanik ei olnud eelnevalt kontrollinud. Järgmisel päeval aga oli sama artikkel saadaval juba ka teistes meediaväljaannetes, samuti Google´is, AltaVistas ja Yahoos.

Sama aasta 14. veebruaril esitas Kallaste Harju maakohtule EPL-i vastu hagi, nõudes viimaselt valeinfo ümberlükkamist samal viisil, kui see avaldati. Lisaks palus Kallaste kohustada EPL-i esitama teabeotsingusüsteemidele Google, AltaVista ja Yahoo taotlus Kallaste au teotavate ebaõigete andmete avaldamise lõpetamiseks.

EPL-i kinnitusel kustutasid nad kõnealuse artikli oma kodulehelt 18. märtsil, kuid samas leidis EPL, et internetiportaalid Google, Yahoo ja AltaVista ei ole nende kontrolli all ja seega tuleb jätta see nõue rahuldamata.

EPL tuli enda sõnul vastu Kallaste soovile ja teatas iseseisvalt viidatud portaalidele artikli ebaõigsusest ja palus viited kustutada, mida portaalid ka tegid. Samas ei olnud EPL-i arvates põhjendatud kohustada neid esitama taotlust teabeotsingusüsteemidele Google, AltaVista ja Yahoo hageja au teotavate ebaõigete andmete avaldamise lõpetamiseks, sest sellist õiguskaitseviisi ei ole seaduses sätestatud.

Harju maakohus jättiski 15. septembril Kallaste hagis esitatud mõlemad nõuded rahuldamata ning teise nõudega seotud EPL-i kulud jäid hageja kanda.

Kallaste aga esitas maakohtu otsuse peale apellatsioonkaebuse, paludes tühistada maakohtu otsus osas, millega jäeti rahuldamata hagi kohustada kostjat esitama Google´ile, AltaVistale ja Yahoole taotlus hageja au teotavate ebaõigete andmete, et KGB endiste luurajate nimekirjas on tuntud pankrotihaldur Rein Kallaste, avaldamise lõpetamiseks.

Teise astme kohus aga muutis maakohtu lahendit vaid menetluskulude jaotamise osas, samas kui teabeotsingusüsteemides kuvatava valeinfo osas jäi maakohtu otsus jõusse.

Seepeale pöördus Kallaste edasi riigikohtusse, kus saavutas täna pärast ligi kaks aastat kestnud vaidlusi lõpuks võidu EPL-i üle.

Riigikohtu kolleegium leidis, et nii ringkonnakohtu kui ka maakohtu otsus tuleb tühistada materiaalõiguse normi väära kohaldamise tõttu ning rahuldas Kallaste nõude kohustada EPL-i esitama Google´ile, AltaVistale ja Yahoole taotlus hageja au teotavate ebaõigete andmete avaldamise lõpetamiseks.

Kuigi EPL-i kinnitusel saatsid nad kõigile kolmele teabeotsingusüsteemile e-kirja palvega lõpetada Kallastet käsitleva valeinfo kuvamine, polnud see riigikohtu hinnangul piisav.

«Kolleegium leiab, et esitatud e-kirjavahetus ei ole piisav, et lugeda hageja nõue rahuldatuks. Nõude rahuldamiseks tuleb kostjal esitada teabeotsingusüsteemidele kas omakäeliselt või digitaalselt allkirjastatud avaldus,» seisis riigikohtu lahendis.

Riigikohtu hinnangul lükkas EPL Kallaste kohta käivad valeandmed küll 2008. aasta 18. märtsi väljaandes ümber, kuid teabeotsingusüsteemid kajastavad neid andmeid endiselt. «Seetõttu peaks kostja olema huvitatud sellest, et valeandmed teabeotsingusüsteemidest eemaldataks, kuna kostja vastutus hagejale kahju tekitamise eest ei lõpe alates ebaõigete andmete ümberlükkamisest Eesti Päevaleht Online'is,» selgitas kolleegium.

Kõigis kohtuastmetes kantud menetluskulud jättis riigikohus EPL-i kanda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles