Gorbatšov: Venemaa on teel katastroofi poole

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mihhail Gorbatšov.
Mihhail Gorbatšov. Foto: SCANPIX

NSV Liidu viimane liider Mihhail Gorbatšov kritiseeris teravalt Venemaa presidenti Dmitri Medvedevit ning leidis, et praegune poliitika viib Venemaa katastroofi poole.

Perestroika isa Gorbatšov avaldas opositsioonilises nädalakirjas Novaja Gazeta praegust Venemaa poliitikat kritiseerivat artikli, milles julgustas edendama uut poliitilist agendat, mis aitaks riigil üle saada oma mineviku eksimustest, vahendas uudisteagentuur AFP.

«2000. aastal tuginesid prioriteedid riigi terviklikkuse kaitsmisele ja toimiva valitsuse taastamisele. Inimesed toetasid presidendi, kes sellised eesmärgid püstitas,» kirjutas Gorbatšov, viidates sellele, kuidas ekspresident Vladimir Putin uue sajandi alguses võimule tuli.

«Võib ju vaielda tema kasutatud meetodite ja töö tulemuslikkuse üle, kuid tervikuna need eesmärgid täideti,» lisas Nobeli rahupreemia laureaat, kelle hinnangul on aga Medvedevi võimuperioodi jooksul nihkunud riik ohtlikult kursilt kõrvale.

«Mida kaugemale me läheme, seda selgemaks on muutunud meie lahendamata probleemid. Ülemaailmne kriis võimendas, mitte ei tekitanud neid probleeme. Kriis pole vastutav selle eest, et me kaotame demokraatliku arengu hoogu,» lisas 79-aastane Gorbatšov. «Kriis ei toonud kaasa korruptsiooni, mis on kinnistunud kõikjal meie bürokraatias ja mis kisub lõhki kogu meie ühiskonda.»

«Kui demokraatiavaenulikke arenguid ei lõpetata, satuvad ohtu kõik varasemate aastate saavutused,» lisas poliitik, kelle hinnangul peaks Venemaa muutma oma kulupõhist majanduskurssi, kuna selle areng on tihedalt seotud riigi nafta- ja maagaasivarudega.

«Me lasime liugu tänu naftale ja gaasile, unustades ära, et need on taastumatud ressursid – neid ei jätku igaveseks,» hoiatas Gorbatšov, kes on ka varem teravalt kritiseerinud Venemaa võimupartei Ühtse Venemaa poliitikat, võrreldes ülitsentraliseeritud võimustruktuuri poliitilise sõjamasinaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles