Ernesaksa klaver jõudis lõpuks Moskvast Eestisse

Merje Pors
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil Ernesaksa skulptuur Tallinnas laululava sissepääsu ees.
Pildil Ernesaksa skulptuur Tallinnas laululava sissepääsu ees. Foto: Peeter Langovits

Välisminister Urmas Paet andis täna Eesti Teatri- ja Muusikamuuseumile üle seni Eesti Moskva suursaatkonnas asunud nn Gustav Ernesaksa klaveri.

«Gustav Ernesaksal on Eesti muusikaloos sümboolne väärtus ning nüüd on ta klaver leidnud väärilise koha teatri- ja muusikamuuseumi eksponaatide seas,» ütles välisminister pressiesindaja vahendusel.

Paeti sõnul asus täna üle antud pianiino Schröder alates 1930. aastast Eesti suursaatkonnas Moskvas. «Sellel samal klaveril komponeeris tuntud Eesti helilooja ja koorijuht Gustav Ernesaks 1944. aastal mitmed oma teosed, sealhulgas ilmselt ka loo «Mu isamaa on minu arm,» ütles Paet.

Teosest, mille Ernesaks lõi Eesti saatkonna klaveri taga ajal, kui Eesti oli juba kaotanud oma iseseisvuse, sai Paeti sõnul Nõukogude okupatsiooni ajal rahvusliku liikumise üks sümboleid.

«Ka praegu on Gustav Ernsesaksa Lydia Koidula sõnadele kirjutatud viis üks armastatumaid Eesti koorilaule, mida ühendkoorid esitavad kõikide üldlaulupidude lõpus,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles