Monika lõi lumerekordi

Aivar Aotäht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

Juba enne äsjast lumetormi talviselt rüütatud Eestimaal sündisid pärast tsüklon Monika külaskäiku jõulukuu uued lumerekordid.


Lume paksust mõõdavad jaamad hommikuti kell kaheksa. Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituudi (EMHI) andmeil lasus kõige paksem valge vaip eile hommikul Väike-Maarjas: 60 sentimeetrit. Ööpäevaga oli lumekiht kasvanud 38 sentimeetrit ehk ametlike vaatlusjaamade andmeil kõige enam.

EMHI andmeil oli eile hommikuks pool meetrit lund maas veel Alajõel, Jõhvis, Viljandis, Kuusikul ja Türil: vastavalt 54, 52, 52, 51 ja 50 sentimeetrit. Kõik on ka uued jõulukuu tipud. Nende seas oli vanim rekord Kuusikul, kus siiani seisis kirjas 40 sentimeetrit, mis mõõdeti 1944. aasta jõululaupäeval.

Kõige õhem oli lumikate eile hommikul Vilsandil: kolm sentimeetrit. Ööpäeva jooksul oli lumekiht seal ka kõige nigelamalt kosunud, vaid sentimeetri jagu.

Eelmise talve lumetipu mõõtsid Ida-Virumaal asuvad Alajõe ja Jõhvi jaam 24. ja 25. veebruaril 2010: 78 sentimeetrit.

Eesti detsembri lumepaksuse rekord on 85 sentimeetrit, mille mõõtis Võrumaal Haanja jaam 20. detsembril 1988. Riigi kõigi aegade lumepaksuse rekord on 97 sentimeetrit. See pärineb 1924. aasta märtsi teisest dekaadist Pagarilt, mis samuti asub Ida-Virumaal.

Monika paisutas ka tormituuli. Maksimaal­se tuulepuhangu mõõtis Põõsaspea neemel asuv Dirhami jaam: 26,1 meetrit sekundis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles