Tanel Toom püsib Oscari-karussellil ja hakkab väntama thriller’it

Tiit Tuumalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Värava nr 6» tegevuspaik tõukub 1942. aastal ehitatud Maunselli merekindlusest.
«Värava nr 6» tegevuspaik tõukub 1942. aastal ehitatud Maunselli merekindlusest. Foto: Sentinel Entertainment

Kahetsusväärsel kombel on PÖFFi varju jäänud kaks rõõmustavat sõnumit seoses Tanel Toomiga – esiteks jätkab tema film «Pihtimus» («The Confession») Oscari-konkurentsis, olles üks kümnest lühimängufilmist, mis läbis valikusõela ja pääses edasi vastava kategooria shortlist’i ehk piltlikult poolfinaali. Nominendid, keda on kuni viis, selguvad 25. jaanuaril.


Teiseks on Toom sõlminud Inglismaal lepingu, mille järgi peaks temast saama täispika filmi «Gateway 6» («Värav nr 6») režissöör. Tootjastuudio Sentinel Entertainment teatel on arenduses olev film pinev thriller, mille tegevus leiab aset katastroofi äärele jõudnud ajatus maailmas.

Sünopsis täpsustab, et tegu on ulmefilmi ja thriller’i seguga, kus lõputu ookeani avarustes paiknevatest kindlustornidest viimases ootavad neli üha enam lootust kaotavat tegelast tundmatu vaenlase rünnakut.

«Psühholoogiline thriller post­apokalüptilises maailmas,» pakub praegu Prantsusmaal Poitier’ filmikoolide festivalil viibiv Toom ise e-kirja teel selgituseks välja.

«Hädapärast võib öelda ka ulme-thriller, kuid ulmefilm on see täpselt sama palju, kui seda oli «Teine tulemine» (Toomi lühifilm, kus hukkunud venda tassiv sõdur põgeneb unenäolises maailmas nimetu ohu eest – TT).

Maagilist realismi on seal küll, kuid lendavaid roboteid või merekoletiste armeed mitte. Ainult neli tegelast ja roostes tornid keset merd. Maismaad me kordagi ei näe. Ega tea, kas see üldse enam eksisteeribki.»

Filmi stsenarist on Malachi Smyth, kelle stiilinäidete hulka kuulub kaasautorina kirjutatud väikese levikuga inglise ulmefilm «Kummitusmasin», režissööriks Chris Hartwill. Just Smyth oli see, kes Youtube’is ka «Teise tulemise» reklaamlõigu otsa sattus – selle vahendusel eestlaseni jõutigi.

«Mulle saadeti stsenaariumi esimene versioon. Lugesin läbi, potentsiaali oli – ja selline mahajäetud maailm ja postapokalüptiline hõng on mulle alati meeldinud,» selgitas Toom.

Praegu on käsil stsenaariumi viimistlemine, seda juba eestlase enda osalusel. Võtetega loodetakse alustada hiljemalt 2012. aasta suvel. Paralleelselt käib töö ka Eestis – nimelt arendab stuudio Allfilm stsenaariumit «Tume vesi» («While You Were Gone»), mille Toom peaks samuti filmiks vormima.

Peamiselt Londonis tegutsev 28-aastane eestlane võitis tänavu tudengi-Oscari, mis tõi ka õiguse lülituda Oscari-konkurentsi. Teoseid, mis lühimängufilmi ehk nimetust «live action short film» kandvas kategoorias kvalifikatsioonisõela läbisid, oli kokku 76. «Pihtimuse» esitas auhinnale Briti rahvuslik filmi- ja telekool, mille magistritööks see ka on.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles