Sofi Oksanen kommenteerib lavalt, keda publikust võiks panna

Imbi Paju
, Helsingi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Modernne kabaree soome naiste elust.
Modernne kabaree soome naiste elust. Foto: KOKO teater

Reedel Helsingis väikeses KOKO teatris esietendunud modernne kabareelik teatriteos «High Heels Society» on üles ehitatud soome-eesti kirjaniku Sofi Oksase tekstidele ja Maija Kaunismaa viisidele. Teos maalib vaataja silme ette valuliku, masendava, rõõmsa, õnneliku ettekujutuse tänapäeva soome naise elust, kes on jäänud ühiskonna nõuete ja isiklike unelmate vahele.


Sellesse mahub armastust, lühiajalist õnne, füüsilist ja vaimset vägivalda, huumorit ja hülgamisi. Kulisside tagant tulevad esile ebameeldivus- ja vastikustundega seotud teemad nagu intsest ja muu seksuaalne vägivald.

Kui publik siseneb saali, istuvad lava serval kolm ekstravagantselt rõivastunud naist, Sofi Oksanen ise, Maija Kaunismaa ja Anna Veijalainen, ning kommenteerivad, keda sisenejatest võiks «panna», mõni tulija tituleeritakse läbi eneseiroonia pinnaliseks eesti naiseks. Sissejuhatus oma lõbususega nakatab ka publikut.

Siis hakkavad lendama teravad satiirinooled Soome poliitikute suunas. Luubi alla võetakse peaminister Matti Vanhaneni armuelu tagasihoidliku üksik­ema Susan Ruusuneniga, ekspeaministri Ilkka Kanerva telefonisuhe striptiisitariga, mille tõttu minister töö kaotas, ja alkoholiseerunud suusataja Matti Nykäneni suhe oma naisega, kes kannatab mehe vägivalla all, kuid ei suuda loobuda mehe erakordsest pilgust ning jätkab enesehävitajalikku elu.

Laval nähtav soome naiste lugu on konservatiivse eestlase maitsele esteetiliselt võib-olla veidi võõras, kuid kunstiteosena inspireeriv ja väikese kohendusega ka transformeeritav.

Sofi Oksase laulud

Millest on tehtud väikesed tüdrukud?

Suhkrust, lilledest, ingverist, kaneelist;
Neist on väiksed tüdrukud tehtud!
Kuid millest on suured tüdrukud tehtud?
Tikk-kontsadega saabastest, Chaneli lõhnaõlist,
tablettidest, viinast ja silikoonrindadest,
kas nendest ongi tehtud suured tüdrukud?

Võib-olla homme

... kui sa ei lähe mu tütrekese tuppa,
ma teen, et sul oleks hea.
Ole nii hea, ära mine mu tütrekese tuppa,
palun ja palvetan või räägin kõigile.

Kuid ma siiski ei tee seda,
ma löön seda väikest baleriini,
ei tohi rääkida.

Mitte kunagi...

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles