Ministeerium pakub päästjatele kollektiivlepingut

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päästjate pikett Tallinnas päästeameti peamaja juures.
Päästjate pikett Tallinnas päästeameti peamaja juures. Foto: Liis Treimann

Siseministeerium tegi täna omapoolse ettepaneku 2011. aasta kollektiivlepingu kohta päästetöötajate töötingimuste kehtestamiseks, päästjad olid päev varem esitanud teistsuguse ettepaneku.

«Meie ettepanek tähendab seda, et järgmisel aastal säilitame päästjatele senise sissetuleku. Küll aga lisanduks igale päästjale 6 - 7 vaba vahetust, mille tulemusena väheneb samaaegselt ühes vahetuses olevate päästjate arv,» ütles siseminister Marko Pomerants.

«Koondamisi päästjate hulgas järgmisel aastal läbi viia ei tule. Päästjatele tasustatakse kõik valves oldud töötunnid ühetaoliselt. Endiselt sõidetakse sündmusele 1 minuti jooksul,» lisas minister.

Kollektiivlepingu 2011. aastaks loodab siseministeerium ROTALiga (riigi- ja omavalitsusasutustetöötajate ametiühingute liit) allkirjastada esmaspäeval toimuval kohtumisel.

ROTAL: ootasime ettepanekut varem

ROTALi esimees Kalle Liivamägi ütles, et ministeeriumi ettepanek on päästjatele edastatud ja see on nende otsustada, kas nad sellega nüüd lepivad. «Meie saatsime eile ministeeriumile omalt poolt päästjate ettepanekud.»

«Ühtepidi on see kurb, et kui esmaspäeva hommikul saame kokku, siis alles täna, reedel esitatakse meile ettepanekud. Me ootasime neid varem,» sõnas Liivamägi.

Ministeeriumi ettepanekud ei ühti päästjate soovidega. Kõige teravamaks vastuoluks jääb see, et päästjad soovivad kogu 24-tunnise vahetuse tasustamist, mida ministeerium jätkuvalt rahanappuse tõttu võimalikuks ei pea. «Seda, et raha ei ole, oleme kuulnud. Aga et tunnihinne langeb, siis langevad ka kõik täiendavad lisad, mis tunnitasust sõltuvad,» selgitas Liivamägi.

Päästjate soov

ROTALi saatis eile siseministeeriumile ettepaneku leppida kokku, et summeeritud tööaja alusel töötavate päästeteenistujate graafikujärgse töövahetuse kestus on 24 tundi. Päästjad soovisid, et 6-kuulise arvestusperioodi lõpuks kokkulepitud tööaega (40 tundi ühes nädalas) ületavad töötunnid kuuluksid hüvitamisele vastavalt töölepinguseadusele ehk makstes ületunnitöö eest 1,5-kordset töötasu või andes vaba aega ületunnitööga võrdses ulatuses.

Samuti pakuti välja, et see kokkulepe ei laieneks häirekeskuse summeeritud tööaja alusel töötavatele päästeteenistujatele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles