Simson: valitsuse seadusloome praak teeb murelikuks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu istungi lõpetas jõuluvana külaskäik. Keskfraktsiooni esimees Kadri Simson talle luuletust lugemas.
Riigikogu istungi lõpetas jõuluvana külaskäik. Keskfraktsiooni esimees Kadri Simson talle luuletust lugemas. Foto: Peeter Langovits

Riigikogu lõppenud istungjärku kokku võttes tõdes Keskerakonna fraktsiooni esimees Kadri Simsoni, et teda teevad murelikuks valitsuserakondade tehtud seaduseelnõude praak ning kahtlane roheliste häälte kauplemine.

«Kogu selle riigikogu koosseisu jooksul on mind murelikuks teinud valitsuserakondade poolne seadusloome praak ning igasuguste opositsiooni poolt tulevate ettepanekute tuim mahahääletamine,» sõnas Simson. «Lisaks on ülimalt kahtlane roheliste häälte kinnitamiseks tehtavad eelarve rahaeraldised. Neist tuntuim on Energia- ja Kliimaagentuur, mille raha väärkasutusele on tähelepanu juhtinud ka riigikontroll.»

Simsoni hinnangul jõudis keskfraktsioon möödunud istungjärgul palju olulist ette võtta. «Viimaste uudiste taustal, et üle 70 000 inimese on asunud tegema konkreetseid ettevalmistusi, et Eestist lahkuda, pean oluliseks sel sügisel Keskerakonna poolt algatatud Eesti kodanike kojutuleku seadust. Selles seaduses olid kombineetitud erinevad meetmed, mis oleks soodustanud juba lahkunud inimeste koju naasmist ning andnud põhjuse täna lahkumisplaane tegevatele inimestele neist loobuda. Kahjuks ei toetanud valitsus seda eelnõu, sest väitis, et probleemi ei eksisteeri.»

Oluliseks pidas ta ka maksualanduste kaitsmist, näiteks toasooja ning ravimite ja meditsiinitehnika käibemaksu alandamise eest seismist.

Palju jäi Simsoni sõnul ka tegemata. Näiteks ei õnnestunud suurendada tuleva aasta riigieelarves raha, et tagada igale koolilapsele 1-eurone koolilõuna päevas, taastada matusetoetust, omavalitsuste tulubaasi ega alandada põllumajanduses kasutatava erimärgistatud kütuse aktsiisimäära.

Enne valimisi loodab Keskerakond kindlasti seaduseks saada kaht muudatust. «Esiteks algatasime seaduseelnõu, millega kaotatakse erisoodustusmaks töötajale tehtavatelt tervise edendamise kuludelt. Teiseks vedelkütuse erimärgistuse seaduse muutmine, mis võimaldaks põllumajanduses kasutatavas masinas tarvitada erimärgistatud kütust, kui tegemist on talviste teehooldustöödega.» Kadri Simsoni sõnul on lootust need seaduseks saada, kuna ka valitsuses olevad erakonnad on need lubadused oma valimisplatvormi kirjutanud.

Postimees.ee küsis riigikogu tänavuse istungjärgu lõppemise puhul kõigi fraktsioonide esimeestelt kokkuvõtet lõppenud tööaastast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles