Päästjate kollektiivleping jäi allkirjastamata

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päästjate pikett Tallinnas päästeameti peamaja juures.
Päästjate pikett Tallinnas päästeameti peamaja juures. Foto: Liis Treimann

Ehkki siseministeerium lootis täna riigiteenistujate esindajatega allkirjastada päästjate kollektiivkokkuleppe, ei tahtnud päästjad teist korda samasse ämbrisse astuda ning võtsid veel lisaaega enda tagala kindlustamiseks.

«Kuna siseministeerium esitas kokkuleppe ettepanekud alles reedel enne lõunat ja läbirääkimised toimusid juba täna hommikul, jäi meil vähe aega neid juriidiliselt analüüsida,» põhjendas riigi- ja omavalitsusasutuste töötajate ametiühingute liidu (ROTAL) esimees Kalle Liivamägi.

Siseministeerium avaldas reedeses pressiteates lootust täna kokkulepe allkirjastada, Liivamägi ei olnud kohe siis seda usku. «Teatasin neile, et keeruline on «jaa» öelda, kui eelmisel teisipäeval toimunud kohtumisel lubatud ettepanekud saadetakse alles nädala lõpus,» ütles Liivamägi.

«Teist korda me ämbrisse astuda ei soovinud,» põhjendas Liivamägi ettevaatlikkust, viidates mullu kollektiivlepingusse kirja saanud 22+2 töövahetusele, mis tegelikult tõi päästjatele palju kahju.

Tema sõnul on oluline saada ühtmoodi aru päästjate töötasustamise tingimustest: et töötasu ei lange ja muudatusi ei tehta lisatasude maksmises.

«Vastaspool üritas meie kahtlusi igati ära hoida, et kõik saab olema positiivne, ärge kartke. Ehk siis öeldi, et päästjatele töötasu ei lange ning töötatakse 24-tunniste vahetustega ja tekkivate ületundide eest antakse vaba aeg,» loetles Liivamägi.

«Leppisime kokku, et need punktid lisatakse protokolli. See oli ka põhjus, miks me täna alla ei kirjutanud - tahaksime enne lugeda tänast protokolli, kuhu lubati kirja panna need läbiräägitud punktid, mida kollektiivlepingusse ei taheta lisada. Kui selle tänase päeva jooksul saame ja nii kõik kirjas on, siis kolmapäeval võime lepingu allkirjastada,» sõnas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles