Naabreid pahandab Olümpia hotelli juurdeehitis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hotell Olümpia taga olev parkla, kuhu planeeritakse juurdeehitust.
Hotell Olümpia taga olev parkla, kuhu planeeritakse juurdeehitust. Foto: Priit Simson / Postimees

Lauteri tänava majade elanikud ei ole nõus sellega, et nende eluaseme kõrval asuv Olümpia hotell tahab senisele parkimisplatsile ja haljasalale rajada kuuekorruselise juurdeehitise, mis varjaks naabrite eest päikesevalguse ja muudaks niigi keerulise parkimise sealkandis veel hullemaks.

Teisel pool Lauteri tänavat heliloojate majas elav arhitektiharidusega Küllike Reimaa ütles, et Olümpia hotelli juurdeehitis vähendab isegi nende majas päikesevalgust, rääkimata siis Lauteri 8 korterelamust, mis jääb otse planeeritava rajatise kõrvale.

Päikesevalgus kaob

«Meil ongi nüüd tekkinud niisugune olukord, et ühelt poolt hakkab meie päikesevalgust varjama Olümpia hotelli juurdeehitis ning teiselt poolt teeb seda hiljuti kerkinud Nordea panga hoone,» kurtis ta.

Reimaa märkis, et hotelli juurdeehitisel on projekti järgi küll kuus maapealset korrust, kuid hoone tuleb tegelikult kõrgem kui Lasnamäe üheksakorruselised elamud.

«Juurdeehitis tuleb peale praeguse parkla osaliselt ka haljasala peale,» ütles ta. «Kui mujal maailmas väärtustatakse ka õhuruumi, siis meil tahetakse taevas kinni ehitada. Linnulaulu igal juhul seal enam ei kuule.»

Lauteri 8 elanik Eva Garmider-Laur kinnitas, et kui juba praegu on hotelli taga suur liiklus- ja ventilaatorite müra, siis uue hoone ehitamisega muutub olukord kindlasti veelgi hullemaks. Ta lisas, et kõige nukram on päikesevalguse kahenemine korterites, sest juurdeehitis tuleb Lauteri 8 majast vaid kümne meetri kaugusele.

Ehkki Garmider-Lauri abikaasa oli maja korteriühistu esimees, ei ole ta kuulnud, et juurdeehitise projekteerijad oleksid ühistuga kontakti võtnud ja nendega konsulteerinud.

Olümpia hotelli juurdeehitise tänavu 24. novembril algatatud detailplaneeringu eskiisi avalik väljapanek toimub Kesklinna valitsuse ruumides 27. detsembrist 4. jaanuarini ja avalik tutvustus 5. jaanuaril.

Reimaa hinnangul on aastavahetuse aeg valitud ilmselt meelega, et planeeringuga käiks tutvumas võimalikult vähem inimesi. «Oma linnaplaneerimise ametis töötamise kogemuse põhjal võin seda väita,» ütles ta.

Eskiis või planeering

Tallinna peaarhitekt Endrik Mänd ütles, et Olümpia hotelli juurdeehitise juures on naabermajade valgustusega mõned probleemid küll. Selle kohta on tehtud insulatsiooni ehk päevavalguse analüüsid, kuid linnaplaneerimise amet on teinud projekteerijale ülesande veel kord täpsustada, kas kortermajade elanike elu on ikka häiritud.

«Kui inimesed on teinud etteheiteid müra ja heitgaaside kohta, siis seda ei saa pidada päris tõeseks, sest avaparkla asendatakse ju parkimismajaga, mistõttu mõjud naabritele peaksid hoopiski vähenema,» ütles ta.
«Parkimiskohtade vähenemisest ei saa ka juttu olla, sest Olümpia oma kinnistust ei välju. Aga siingi kehtib ikka see vana planeerimise sündroom, et ära tule minu tagahoovi,» lisas peaarhitekt.

Mänd lausus, et on suur vahe, kas avalikustatakse planeeringu eskiis või vastuvõetud detailplaneering. Viimasel juhul paneb seadus paika kindlad reeglid ja tähtajad ning siis jälgib linnaplaneerimise amet hoolega, et avalikustamine ei langeks aastavahetusele või suvepuhkuste ajale ja et oleks tagatud nõutud etteteatamise aeg. Olümpia hotelli puhul on aga tema sõnul tegemist alles eskiisiga, millest planeeringu vastuvõtmiseni on veel pikk tee käia.

«Eskiislahenduste tutvustamisel ei ole otseselt määratud, kui kaua peavad need avalikkusele väljas olema,» ütles Mänd. «Küll on aga sätestatud, millistele isikutele tuleb saata teade avalikust väljapanekust ja tutvustusest, nende hulka kuuluvad kindlasti ka naaberkinnistute valdajad.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles