Ilves: «Talendid koju» diskussioon läks sageli viltu

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Talendid marss koju!
Talendid marss koju! Foto: Urmas Nemvalts

President Toomas Hendrik Ilves leidis aastalõpuintervjuus «Aktuaalsele kaamerale», et diskussioon üleskutse «Talendid koju» teemal kiskus sageli viltu.

«Miks pahaks panna, et me tahaksime, et inimesed, kes on välja läinud, tuleksid tagasi?» küsis Ilves.

«Meie ei tohiks pahaks panna, et inimesed lähevad välismaale, kui nad on leidnud midagi, mida nad suudavad seal teha. Aga ma usun, et me peame tegema kõik selleks, et kui need inimesed tahavad tagasi tulla, et nad saavad seda teha ja nad ei oleks tõrjutud,» selgitas Ilves.

Ilves ütles, et kõige parem näide sellest on sumomaadleja Kaido Höövelson. «Ta on maailma tipp sumomaadlejatest. Ta ei saa olla üks maailma tipp sumomaadlejatest tegutsedes Eestis. Ta peab olema mujal!»

«Talendid koju» programm sai alguse kaubandus-tööstuskoja initsiatiivina, et Eesti firmadel ei ole alati tööjõudu ja on väga palju inimesi, kes elavad välismaal, kes omakorda tahaksid tulla tagasi või teha midagi Eestis,» selgitas Ilves programmi tagamaid.

«Mõte oli pakkuda sellist portaali, kust inimesed leiaksid neid firmasid, kellel oleks vaja tööjõudu,» rääkis president. «See tuleneb sellest paradoksist, millest ma olen mitu korda rääkinud, et kui mul jaanuaris käisid tööpuuduse kõrghetkel IT-ettevõtjad külas, siis nad ütlesid, et nemad suudavad ainult pooled oma kohad täita.»

«Ükski inimene ei tule Eestisse tagasi seepärast, et siin on palgad nii kõrged. USAs on algkooli õpetaja palk sama või kõrgem kui Eesti presidendi oma. Nad tulevad siia teistel põhjustel tagasi,» teadis Ilves.

«Minu meelest me peaksime meie väikese rahvaarvuga hoolitsema selle eest, et inimesed, kes on läinud välja, kui nad tahavad tulla tagasi, saaksid seda teha,» ütles Ilves.

Tööpuudusest üldisemalt rääkides ütles Ilves, et see on koos majandusseisuga nn kodumure number üks. «Tööpuudus on endiselt kõrge ja sellest välja tulemine võtab aega. Majandus kosub, sest ta on ümberstruktureerunud.»

Ilves nentis, et majandus on muutunud efektiivsemaks, aga see omakorda tähendab seda, et inimesi ei võeta nii palju tagasi tööle. «Siin on sama väljakutse, millega on pidanud tegelema teised analoogse majanduskriisi läbinud riigid. On tulnud pühenduda ümberõppele.»

Ilves ütles, et lõplikult töökoha kaotanutele tuleb pakkuda võimalust pakkuda uusi ameteid, et nad saaksid tööd.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles