Putin sattus korruptsiooniskandaali

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene ärimehe väitel rajab peaminister Vladimir Putin endale villat riigilt varastatud rahaga.
Vene ärimehe väitel rajab peaminister Vladimir Putin endale villat riigilt varastatud rahaga. Foto: SCANPIX

Venemaalt pagenud Peterburi ärimees süüdistab valitsusjuht Vladimir Putinit miljardite rublade riigi raha kantimises, et ehitada endale Musta mere kaldale luksusvilla.
 

Kuigi ligi 12 miljardit Eesti krooni maksev luksuslik palee kuulub ametlikult peaminister Putini hea sõbra Nikolai Šamalovi firmale, leiab Šamalovi endine äripartner Sergei Kolesnikov, et see on ehitatud peaministri käsul Vene riigiettevõtete raha eest.

Peterburi ärimees, tervishoiusektoris tegutseva firma Petromedi aktsionär Kolesnikov saatis Venemaa presidendile Dmitri Medvedevile avaliku kirja, milles avalikustas peaministri petuskeemi.

Ärimehega ühendust võtnud päevalehe Vedomosti teatel lahkus Putinit korruptsioonis, väljapressimistes ja vargustes süüdistanud Kolesnikov enne kirja avalikustamist 21. detsembril välismaale, kus ootab nüüd Medvedevi reaktsiooni.

Hämarad tehingud

Kolesnikovi sõnul oli kirja eesmärk avaldada tõde Putini kohta. «See, kuidas nad reageerivad, on juba nende otsustada, kuid nüüd nad teavad tõde,» ütles Kolesnikov Vedomostile.

Saaga sai alguse 2000. aastal, kui Petromediga võttis ühendust Šamalov ning tegi pakkumise rahastada Putini eestvedamisel suuri lepinguid tervishoiusektoris. Hiljem selgus, et vastutasuks pidi Petromed 35 protsenti lepingumaksetest kandma välismaal registreeritud pangakontodele.

«Meile öeldi, et lepinguid rahastavad oligarhid, kes on valmis annetama uue presidendi toetuseks. Raha, mis ilmus välismaa kontodele, tuli samal ajal Putini otsese järelevalve all investeerida omakorda Venemaa majandusse,» kirjutas Kolesnikov, kelle sõnul laekus Šamalovi kontrollitavatele välismaistele kontodele väidetavalt üle 148 miljoni dollari.

2005. aastal loodi Putini eestvedamisel uus ettevõte Ros­invest, mis laiendas tegevust ka teistesse tööstusharudesse, püstitades näiteks laevatehaseid ja puidutööstusettevõtteid. Firma projektide eest oli vastutav Kolesnikov, kuid kaks projekti kuulus vaid Šamalovi kontrolli alla. 2006. aastal hakati Šamalovi järelevalve all ehitama 400 miljonit rubla maksvat tervishoiukeskust Musta mere ääres Praskovejevka lähedal ning aasta hiljem alustati samas piirkonnas veiniistanduste rajamist. Suurejooneline projekt sai nimeks «Projekt Lõuna».

2009. aastal, kui investeeringud olid majanduskriisi tõttu pea olematud, anti Rosinvestile käsk loobuda kõikidest teistest investeerimisprojektidest – kõik raha tuli anda «Projekt Lõuna» tarbeks.

«Selleks ajaks oli «Projekt Lõuna» raames, millele oli eraldatud juba üle kümne miljardi rubla rahast, mida riigis hädasti vajati loodud töökohtade ja tööstusprojektide kaitsmiseks, kerkinud hoopis hiiglaslik Itaalia palazzo tüüpi palee kasiino, talveaia, suvise amfiteatri, kiriku, basseinide, spordiväljakute, helikopterite maandumisplatside, parkide, teepaviljonide ja töötajate majadega,» seisis Kolesnikovi kirjas.

Kreml vaikib

Kompleksi omanikuks on Indokopas, mille ainuomanik on Riruse firma kaudu Šamalov.

Kolesnikovi väitel kanditi kõrvale miljardeid rublasid riigi raha, et ehitada paleeni viiv mägitee, elektriliin ja gaasitoru. «Kui see on Šamalovi palee, siis miks valitsus oma kuludega sinna teed ja elektriliine ehitab?» küsis projekti juurest eemaldatud Kolesnikov.

«Kuu jooksul vabaneti minust ja kõigist Rosinvesti töötajatest. Jäid vaid need, kes olid sada protsenti lojaalsed Šamalovile ja järgisid juhtnööre küsimusteta,» selgitas tehinguid seaduserikkumiseks nimetanud Kolesnikov.

Üks Medvedevi lähikondlastest sõnas, et avaldatu on pretsedenditu, kuid ta kahtles, kas president kirjale reageerib. Putini esindaja teatas, et peaminister pole paleega kuidagi seotud. Šamalov ja Petromed keeldusid kommentaaridest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles