Ungari ajalehed leinavad pressivabaduse lõppu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ungari päevalehe Nepszabadsag esikülg kuulutab: «Pressivabadus Ungaris on lakanud.»
Ungari päevalehe Nepszabadsag esikülg kuulutab: «Pressivabadus Ungaris on lakanud.» Foto: SCANPIX

Kahe Ungari suure päevalehe arvates on ajakirjandusvabadus seoses 1. jaanuarist kehtima hakanud meediaseadusega riigis lõppenud.

«Pressivabadus Ungaris on lakanud,» teatas suurima tiraažiga päevaleht Nepszabadsag eile oma esiküljel ungari keeles. Sama lause oli ära trükitud ka kõigis Euroopa Liidu ametlikes keeltes, vahendas AFP.

Ajaleht selgitas juhtkirjas, et detsembris vastu võetud meediaseaduse ainsaks eesmärgiks on teenindada võimuerakonna Fideszi autoritaarseid huve. «Selle eesmärk on taltsutada, karistada ja lõpuks laostada kõik, kellel on teine arvamus,» kirjutas leht.

Solidaarsusest Nepszabadsagiga avaldas samasuguse protesti eile ka Saksa ajaleht Tageszeitung.

Teine Ungari päevaleht Nepszava pani eile oma esiküljele suure joonistuse vasaraga mehest, kelle all seisis tekst: «Pressivabadus on iga ELi liikmesriigi põhimõtteline õigus.»

Ajaleht palus nii ungari kui inglise keeles ELilt abi nende demokraatlikke õiguste kaitsmisel.

Eelmisel kuul protestisid meediaseaduse vastu ka kaks Ungari nädalalehte, mis avaldasid tühja esikülje.

Seadus annab peamiselt Fideszi liitlastest koosnevale riiklikule meedianõukogule (NMHH) õiguse määrata kopsakaid trahve meediaväljaannetele, kui otsustab, et selle uudistekajastus ei ole tasakaalus, rikub inimväärikust, solvab üldist moraali või jätab kajastamata avalikku huvi äratavad sündmused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles