Kelam: diktaatoreid ei saa kunagi usaldada

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valgevene opositsiooniliider ja Sahharovi preemia laureaat Aleksandr
Milinkevitš ja Tunne Kelam enne erakorralise väliskomisjoni istungi algust Euroopa Parlamendis Brüsselis, 12. jaanuaril 2011.
Valgevene opositsiooniliider ja Sahharovi preemia laureaat Aleksandr Milinkevitš ja Tunne Kelam enne erakorralise väliskomisjoni istungi algust Euroopa Parlamendis Brüsselis, 12. jaanuaril 2011. Foto: Tunne Kelami büroo

Täna Brüsselis toimunud Euroopa Parlamendi väliskomisjoni erakorralisel istungil, kus arutati valimisjärgset olukorda Valgevenes, rõhutas europarlamendi saadik Tunne Kelam, et 19. detsembril 2010 alanud julmad repressiooni osutasid, et diktaatoreid ei saa kunagi usaldada.

Istungist võtsid osa mitmed Valgevene opositsiooni esindajad, sealhulgas Sahharovi preemia laureaat Aleksandr Milinkevitš, Euroopa Parlamendi president Jerzy Buzek, Euroopa Komisjoni liige Stefan Füle, vahendas Kelami pressiesindaja.

Tunne Kelam, kes on üks Euroopa Rahvapartei fraktsiooni algatatud resolutsiooni kaasautoreid, meenutas seda, kuidas endine presidendikandidaat Milinkevitš kutsus kaks aastat tagasi ettevaatlikkusele diktaator Lukašenka liberaliseerimisepoliitika suhtes. «Diktaatorid kasutavad professionaalse osavusega ära demokraatlike partnerite heausklikkust ja lühinägelikke majandushuve, nõudes ühe näilise järeleandmise eest kodanikuõiguste vallas kolmekordset kasu reaalpoliitikas.» 

Kelam kutsus saadikuid üles käsitama Valgevene juhtumit Euroopa Liidu ühtse välispoliitika proovikivina, mis tähendab otsustavust asetada kodanikuõigused kõrgemale investeerimis- ja kaubavahetuskaalutlustest.

Sügava ja lihtsa inimlikkusega kirjeldas Eesti saadiku sõnul olukorda arreteeritud presidendikandidaadi Vladimir Nekljajevi tütar, kelle sõnul on tema isa vangikongi võtmed Euroopa poliitikute käes. Poliitvangide vabastamine oleneb sellest, kui rangeid ja konkreetseid samme Euroopa Liit otsustab astuda

Kelami sõnul toetab tema fraktsioon üksmeelselt Valgevene osaluse külmutamist Euroopa Liidu Idapartnerluse programmis ning viisakeeldude taastamist ja laiendamist Lukašenka režiimi esindajatele, eriti neile, kes on vastutavad valimiste võltsimise ja repressioonide eest. Samas tuleb Valgevene tavakodanikele avada tunduvalt soodsamad võimalused Euroopa külastamiseks ja seal õppimiseks.

Tunne Kelam juhib tähelepanu Milinkevitši esitatud informatsioonile, mille põhjal Valgevene ühiskond on viimastel aastatel vaikselt, kuid märgatavalt muutunud. Milinkevitši väitel toetab peaaegu pool tema maa kodanikest suundumust demokraatlikku Euroopasse.

Väga oluliseks peab Kelam resolutsioonis ettepanekut tühistada praeguse olukorra järkudes 2014. aasta jäähoki maailmameistrivõistlused Minskis.  

«Küsisin Valgevene opositsiooni esindajate arvamust selle kohta ning nad olid üksmeelselt nõus, et arvestades diktaator Lukašenka kirge jäähoki vastu, oleks Minski turniiri ärajätmine tema jaoks valusamaid mõeldavaid lööke,» kommenteeris Kelam. Istungit kokku võttes toetas seda ideed ka Euroopa Parlamendi president Jerzy Buzek.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles