Töövaidluskomisjon andis Siitani vallandamisel õiguse ministeeriumile

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Siitan.
Andres Siitan. Foto: Artur Sadovski / Postimees

Töövaidluskomisjon andis Eesti Riikliku Sümfooniaorkestri (ERSO) endise direktori Andres Siitani vallandamisel õiguse kultuuriministeeriumile.

Kultuuriministeeriumi avalike suhete osakonna juhataja Ave Toots-Erelti sõnul jõudis töövaidluskomisjon pärast mõlema osapoole ärakuulamist järeldusele, et Siitaniga töölepingu lõpetamine oli põhjendatud ja õiguspärane.

Samas ütles Toots-Erelt Postimees.ee´le, et komisjoni hinnangul oleks pidanud ministeerium Siitanit lepingu lõpetamisest pikemalt ette teavitama ning seetõttu tasub ministeerium Siitanile ühe kuu palga.

Toots-Erelti sõnul lõpetas ministeerium Siitaniga töölepingu erakorraliselt, sest ERSO vajas kiireid ja operatiivseid lahendusi majandusraskusest väljatulekuks, et tagada orkestri töövõime.

Siitan tegi tema sõnul riigiasutuse juhina ränki juhtimisvigu, jättes tegemata olulisi juhtimisotsuseid ja rikkudes riigieelarve seadust, sest ta kulutas eelarves lubastust rohkem raha ja eiras kohustust vähendada ERSO tegevuskulusid üheksa protsendi võrra ning põhjustas sellega kriitilise seisu orkestri eelarves.

Siitan pöördus töövaidluskomisjoni detsembri keskel ning taotles enda vallandamise õigustühiseks kuulutamist ja lahkumishüvitise maksmist või tööle ennistamist.

Kultuuriminister Laine Jänes vallandas Siitani ränkade juhtimisvigade tõttu 15. novembril ja määras orkestri direktori kohusetäitjaks Eesti Filharmoonia kammerkoori direktori Anneli Undi. Seejärel teatas oma tagasiastumisest ERSO kunstiline juht maestro Neeme Järvi.

Konflikt kultuuriministeeriumi ja ERSO vahel sai avalikkusele teatavaks 7. septembril, mil Siitan pöördus minister Jänese poole avaliku kirjaga, kuna minister polnud leidnud poole aasta jooksul kordagi võimalust Siitaniga kohtuda. Kirjas heitis Siitan ministrile ette orkestri keerulisse majanduslikku olukorda asetamist, vastukaaluks heitis minister Siitanile ette juhtimisvigu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles