Ilves: Põhjala lahingugrupp on hea näide Eesti ja Rootsi koostööst

Merje Pors
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Hendrik Ilves major Andres Noolega rääkimas.
Toomas Hendrik Ilves major Andres Noolega rääkimas. Foto: Scanpix/ Sweden

Riigivisiidil Rootsis viibiv president Toomas Hendrik Ilves, Rootsi prints Carl Philip ja kaitseminister Sten Tolgfors külastasid täna Euroopa Liidu Põhjala lahingugruppi, mis on Ilvese hinnangul hea näide Eesti ja Rootsi koostööst kaitsevaldkonnas.

Presidendi kantselei pressiesindaja edastas, et Ilves tunnustas Eesti ja Rootsi head koostööd kaitsevaldkonnas: «Meile on Põhjala lahingugrupi näol tegemist olulise kogemusega, mitte ainult Euroopa Liidu ühise julgeoleku- ja kaitsepoliitika tähenduses, vaid ka Põhjala koostöö mõttes.»

Rootsi juhtimise all osalevad lahingugrupis Eesti, Soome, Norra ja Iirimaa.

Euroopa Liidu lahingugruppide kontseptsiooni järgi peavad lahingugrupid – umbes 1500-mehelised kiirreageerimisjõudude taktikalised üksused – olema valmis reageerima 15 päeva jooksul, millest viis päeva on poliitilise otsuse tegemiseks ning kümme päeva üksuste operatsioonipiirkonda lähetamiseks.

Konfliktipiirkond võib asuda Brüsselist kuni 6000 kilomeetri kaugusel ja lahingugrupp peab olema võimeline seal tegutsema kuni neli kuud. Lahingugrupid on mõeldud täitma eelkõige ÜRO palvel humanitaar-, pääste- ja rahuvalveülesandeid ning osalema kriiside ennetamisel ja tõkestamisel.

Eesti panuseks Põhjala lahingugruppi on ka staabikaitserühm, luuremeeskond, staabiohvitserid, sõjaväepolitsei uurija – kokku kuni 55 kaitseväelast.

Kohtuti ka Eesti suursaadiku ja Rootsi peaministriga

Täna hommikul külastasid president Ilves ja Evelin Ilves koos kuningas Carl XVI Gustafi ja kuninganna Silviaga Stockholmi Eesti kooli. Eile õhtul osalesid Eesti riigipea abikaasaga ja kuningapaar Eesti suursaadiku Alar Streimanni vastuvõtul, kus presidendi kantselei peakokk Inga Paenurm pakkus Eesti toorainest valmistatud toite ja kontserdi andis ansambel UMA.

Reisilaeval Victoria teisipäeval riigivisiidile Rootsi saabunud president Ilves kohtus ka Rootsi peaminister Fredrik Reinfeldti ja parlamendi esimehe Per Westerbergiga, kõneles Rootsi välisminister Carl Bildti algatusel toimunud küberjulgeoleku seminaril, külastas Stockholmi Eesti Maja ja raekoda ning avas Eesti-Rootsi äriseminari. Eesti riigipead saadab riigivisiidil 37-liikmeline kaubandus- ja tööstuskoja äridelegatsioon.

Täna pärastlõunal külastab president Ilves Uppsala Ülikooli laboratooriume ja seejärel esineb ülikoolis loenguga.

Evelin Ilves külastas riigivisiidi käigus kuninganna Silvia algatatud projekti, mis tegeleb lastega, kelle vanemad on narkomaanid või vaimupuudega, samuti Rootsi spordiriiete ettevõtet Rönisch, kohtus Eesti päritolu disaineri Linda Nurgaga, külastas mahetoidufarmi Salta Kvarn, kohtus dr. Claude Marcusega, kes tegeleb ülekaaluliste laste probleemidega ja külastas Rootsi Põllumajandusülikooli, kus tutvus tervisliku toidu ja toitumise valdkonnaga. Täna pärastlõunal külastab Evelin Ilves Uppsala Ülikooli haiglat, sealhulgas ka käitumishäiretega laste ja noorte teraapiaosakonda.

Tagasi Tallinnasse jõuavad president Ilves ja Evelin Ilves täna hilisõhtul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles