Väidetav orjastamise ohver valetas

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Liis Treimann

Mullu sügisel ETV saate «Pealtnägija» abiga Hollandist väidetavast orjusest päästetud noor naine osutus osavaks luiskajaks ning sattus nüüd valeütluste andmise tõttu ise kriminaaluurimise alla.

Uurimine tuvastas, et neiu väited tema fiktiivabiellu astumisega kaasnenud orjastamise, vägistamise ja muu vägivalla kohta ei vastanud tõele ning kriminaaluurimine lõpetati. Samas alustati uut uurimist, kuna naine oli esitanud valekaebuse ning andnud valeütlusi, vahendas ERR Uudised «Pealtnägijat».

Prokuratuur alustas kriminaaluurimist kaks päeva pärast neiu niiöelda pääsemist Haagist ja seda karistusseadustiku orjastamise paragrahvi järgi. Räiget ja rahvusvahelist juhtumit asusid uurima keskkriminaalpolitsei ja riigiprokuratuur.

Riigiprokurör Piret Paukštyse sõnul selgus uurimisel siiski varsti, et väidetav kannatanu teadis juba Eestis olles, miks ta Hollandisse läheb. «Ta tegutses juba Eestis enne Hollandisse minekut aktiivselt selleks, et seal abielluda,» nentis riigiprokurör.

Uurimine tuvastas veel hulga valesid, mida naine oli nii enda päästjatele kui hiljem uurijatele rääkinud.

Karistusseadustik näeb süüdimõistmisel valekaebuse esitamises ette rahalise karistuse või kuni viieaastase vangistuse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles