Ekspeaminister: Läti ei vastuta holokausti kuritegude eest

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mullu rüüstasid vandaalid Riias asuvat uut juudi kalmistut.
Mullu rüüstasid vandaalid Riias asuvat uut juudi kalmistut. Foto: SCANPIX

Läti kahekordse peaministri ja praeguse parlamendisaadiku Andris Šķēle hinnangul ei vastuta Läti oma territooriumil toime pandud juudivastaste sõjakuritegude eest, kuna riik oli okupeeritud.

Eile parlamendis toimunud välispoliitika arutelul ütles suurärimees ja Läti üks rikkamaid inimesi, et Läti välisminister Ģirts Valdis Kristovskis peab selgitama seda seisukohta ka välismaal, vahendas lõunanaabrite uudistevõrk LETA.

«On täiesti selge, et Läti oli okupeeritud. Ka on selge, et Läti juudid kannatasid pöördumatut kahju. 70 000 Läti kodanikust juuti tapeti. Siiski oli Läti siis okupeeritud ja ei saa selle kuritöö eest vastutada,» leidis Šķēle.

Šķēle avaldas seimis peetud kõnes toetust Läti juudi kogukonna taastamisele ning kinnitas, et riik teeb kõik, et neid traagilisi ajaloosündmusi mäletataks.

Šķēle oli Läti valitsusjuht 1995-1997, mil ta ei kuulunud ühtegi erakonda. Uuesti täitis ta peaministri ülesandeid 1999-2000, mil ta oli juba aasta varem asutatud Rahvaerakonna liige. Hiljem on ta kuulunud parlamenti, kuid loobunud mandaadist ja mõneks ajaks ka aktiivsest poliitikast.

Mullustel parlamendivalimistel kandideeris Šķēle valimisliidu Hea Läti Eest! nimekirjas. Oligarhide blokinda tuntud ühendus kogus parlamendis kaheksa kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles