Teenekas võistluskoer leiti vallimäelt vanast kaevust

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Septembri alguses kadunuks jäänud kaukaasia lambakoer Arman leiti esmaspäeval Rakvere laululava taga haigutavast umbes nelja-viie meetri sügavusest kaevust, looma tervis oli hea.

Kuu aja eest kaduma läinud kaukaasia lambakoera leidis Rakvere laululava taga trimmeriga niitnud Rakvere Linnahoolduse OÜ töötaja. Koer oli kukkunud vanasse sügavasse paekividega vooderdatud kaevu, kust ta enam omal jõul välja ei saanud.

Muru niitnud Jaanus kutsus kohale päästeteenistuse, kirjutas Virumaa Teataja.

Olukorda hinnates arvasid päästjad, et koer võib olla kõrgelt kukkudes vigastada saanud. Päästeametnikud võtsid ühendust loomaarstiga, kes aga keeldus kohale tulemast, sest polnud teada, kes tasub visiiditasu.

Seejärel kutsuti sündmuspaika koerte varjupaiga esindaja ning ühiselt tõsteti loom kaevust välja.

Rakvere päästekomando meeskonnavanem Virgo Nurgamaa rääkis, et kõigepealt saadeti kaks meest kaevu koera juurde, seoti viimasele rihm ning voolik ümber ja seejärel vinnati loiult lamanud loom üles.

Hiljem tuvastati varjupaigas koera päritolu looma naha alla paigutatud kiibi abil ja anti neljajalgne õnnelikule omanikule üle. Koera läbi vaadanud arst pidas «kaukaaslase» tervist heaks.

Vangla või vabadus

Võistluskoer Armani perenaise Sirje Veimani arvates on loom viibinud enamiku kadunud oldud ajast kinnises ruumis vangistuses, kuid kaevus võis ta olla kõige rohkem ühe ööpäeva.

Veidi vigastatud nina ja peaaegu täielikult puuduvad vurrud annavad Veimani hinnangul alust arvata, et loom on püüdnud koonuga togides vabadusse pääseda. Samuti on koera tagajalgade lihased väga nõrgaks jäänud, mis viitab vähesele liikumisele. Ka see, et käpaalused terved ja küüned kulumata olid, räägib selget keelt vangipõlvest.

Ehkki paks karvkate jätab mulje priskest isendist, on peni siiski väga kõhn, sest nagu Sirje Veiman ütles, koer võõraste käest toitu vastu ei võta.

Kellele kuulub «must auk»?

Perenaine rääkis, et kaev, kust koer välja tõsteti, on täiesti katmata ja tähistamata, territoorium piiramata. Kaevus turritava roostes toru ots on kõveraks väänatud, mis pisut leevendab tõsiselt eluohtlikku olukorda.

«Uskumatu, et mõni inimene sinna seni sisse kukkunud pole,» avaldas Veiman imestust ning lisas, et linnavalitsust on objektist informeeritud, kuid veel kolmapäeva õhtul oli kaevu ümbruses olukord muutusteta.

Rakvere linnavalitsuse maakorraldaja Inge Kuhi ütles, et kaev asub Tõusu tn 4/6 kinnistul, mis on viie omanikuga eramaa. Kuhi lausus, et ta on valitsevast olukorrast informeerinud linnavalitsuse järelevalveinspektorit Meelis Salmi, kes vastavalt oludele asjaga edasi tegeleb.

Meelis Salm teatas, et kinnistuomanikega on jõutud kokkuleppele kaevu kinnikatmises. Kokkuleppe täitmata jätmisel saab linn teha omanikele ettekirjutuse, mille eiramisele võib järgneda sundraha sissenõudmine kuni 10 000 krooni ulatuses.

Linnahoolduse OÜ tegevjuhi Riho Seikeli andmetel on kinnistuomanikud juba pöördunud ettevõtte poole ning tellinud kaevu kinnikatmise teenuse. Ohtliku objektiga asutakse tegelema lähiajal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles