Blogi: Vene luurega seotud firma võis osaleda Ämari lennubaasi hankes

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ämari lennubaas.
Ämari lennubaas. Foto: SCANPIX

Blogipidaja Jüri Saar käis välja kahtlustuse nagu oleks üks Ämari lennubaasi ehituse hankel osalenud firma seotud Venemaa võimuladvikuga.

Ühes hiljutises Kaitseministeeriumi NATO hankes, mille eesmärgiks oli leida Ämari lennubaasi ehitustöödele järelevalve teostaja, tegi kolmest pakkumuse teinud ettevõtete grupist teiseks kõige soodsama pakkumuse konsortsium, kuhu kuulus lisaks Kaamos Ehitusele ka Savant Czech s.r.o, kirjutas Saar oma blogis.

«Esmapilgul näib tegu olevat Tšehhi ettevõttega, kuid lähemal uurimisel selgub, et tegu on hoopis rahvusvahelise ettevõtte Savant International Tšehhi filiaaliga. Ettevõttel jagub esindusi aga eelkõige Ida-Euroopasse ning Türki ja Inglismaale, kuid nende kodulehelt torkab silma, et lisaks inglise keelele on leheküljel teiseks keeleks vene keel.»

Ettevõtte kodulehekülje domeen on registreeritud Moskvas, mis annab Saare arvates alust arvata, et näiliselt igati soliidse ettevõtte niiditõmbajad asuvad Moskvas, kus tehakse lõplikud otsused sellest, millistes hangetes või projektides osaletakse.

«Iseenesest ei pruugi taoline seos veel midagi tähendada, kuid domeeninime registreerimisel on antud ka administratiivkontakti nimi: Oleg Shirokov.»

See nimi kerkis aga üles ajakirja Times 1983. aasta 19. aprilli numbris ja artiklis, mis käsitleb 47 Nõukogude Liidu «diplomaadi» väljasaatmist Prantsusmaalt.

Üheks tähelepanuväärsemaks välja saadetud venelaseks on Oleg Shirokov, pressiagentuuri TASS büroojuhataja.

«Artiklist väärib esile tõstmist ka see, kui tihedalt olid Nõukogude Liidu «diplomaatide» väljasaatmised sellel perioodil seotud just NATO liikmesriikide infrastruktuuri ja tehnoloogiat puudutava info omandamisega,» kirjutab Saar.

Saar tõdeb, et tegemist võib olla täiesti juhusliku nimekaimuga, kes on juhuslikult sattunud ettevõttesse, mis täiesti juhuslikult teeb pakkumisi hangetele, millest üks sattus olema Ämari lennubaasi hange.

«Mina isiklikult ei ole suuteline sedavõrd palju juhuseid ühe hooga alla neelama, eriti arvestades viimase paari kuu sündmusi Georgias ja nüüd loomulikult veel Herman Simmi juhtumit,» lisab Saar.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles