Tavaline seiklusfantaasia

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raamat
Aleksei Pehhov
«Siala kroonikad: Varjus hiilija»
Kirjastus Varrak, 2010, 
371 lk
Tõlkija Veronika Einberg
Raamat Aleksei Pehhov «Siala kroonikad: Varjus hiilija» Kirjastus Varrak, 2010, 371 lk Tõlkija Veronika Einberg Foto: Repro

Mis iidne ja kuri needus see ulme-romaanide kirjutajaid vaevab, mis sunnib neid oma teoseid vähemalt triloogiates sünnitama? Vaevalt saab mõni niisugune alustada oma haldjatest, trollidest ja võlumõõkadest jutustavat esikromaani, kui juba lendab sellele selga teine ja kolmaski köide.

Nii oli hiljuti eesti keeles ilmunud Peter V. Bretti «Maalingutega mehega», sama lugu on Pehhovi «Varjus hiilijaga». Pehhovi teos vastab kõigile seiklusfantaasia kaanonitele: on võlureid, võitlust ja erinevaid rasse.

Minategelaseks on valitud elukutseline varas, kelle õlgadele pannakse tema suure osavuse pärast maailma päästmine. Kogu lugu on ülimalt standardne, samasuguse skeemi järgi saaks kirjutada sõja-, spiooni- või kosmoseooperi.

Ainus, mis «Varjus hiilija» teistest omasugustest erinevaks muudab, on Pehhovi maailma kosmogoonia, millest loo jutustamise taustal aimu antakse, selles on mõningast originaalsust.

Lugu ise jääb klišee piiridesse ja on üsna etteaimatav. Oled üht sellist seiklusfantaasiat lugenud, ei üllata järgmised suurt millegagi. Pehhov sai oma debüüdi eest 2002. aastal Nimetu Mõõga kirjandusauhinna. Võib õudusega oletada, mis tasemel ülejäänud konkurendid sel aastal olla võisid.

Mitte et Veronika Einbergi tõlkel iseenesest midagi viga oleks, aga Moskvas elava ja vene keeles kirjutava autori teos on eesti lugejani toodud inglise keele vahendusel. Kirjastuse Varrak andmetel tohib Pehhovi teoseid kolmandatesse keeltesse tõlkida ainult inglise keele vahendusel. Ingliskeelne versioon erineb venekeelsest ja viimase tõlkimine on autori nõudmisel keelatud.


Raamat

Aleksei Pehhov
«Siala kroonikad: Varjus hiilija»
Kirjastus Varrak, 2010,
371 lk
Tõlkija Veronika Einberg

 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles