ERSO võttis FIEdest orkestrandid lepingulisele tööle

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ERSO esinemas Hennessy uusaastakontserdil.
ERSO esinemas Hennessy uusaastakontserdil. Foto: Arno Saar / Õhtuleht

Eesti Riiklik Sümfooniaorkester loobus (ERSO) alates jaanuarist füüsilisest isikust ettevõtjate tööst ja võttis kõik orkestrandid ERSO palgale.

Kultuuriministeeriumi muusikanõunik Eero Raun ütles BNSile, et ERSO võttis seni füüsilisest isikust ettevõtjatena töötanud orkestrandid lepingulisele tööle. ERSO majanduslik olukord on Rauni sõnul ka üldiselt paranenud, seda nii tänu aasta lõpus eraldatud viiele miljonile kroonile kui ka Andres Siitani asemel direktori kohusetäitjaks määratud Anneli Undi tööle.

Kultuuriminister Laine Jänes allkirjastas mullu 3. detsembril käskkirja, millega eraldas ERSO-le kontsertide korraldamiseks 1,5 miljonit krooni. Raha ERSO kontserdikulude osaliseks finantseerimiseks tuli filharmoonilise tegevuse programmist ja see kanti üle mullu 3. detsembril. Toetuse kasutamise vormikohase aruande pidi ERSO esitama kultuuriministeeriumile 31. jaanuariks.

Raun kinnitas BNSile, et ERSO esitatud aruane oli korrektne, milles BNS-i reporteril oli võimalik ka ise veenduda. Ministeeriumi eraldatud raha kulus detsembris ja jaanuaris kokku kuue kontserdi korraldamisega seotud kulude katmiseks.

Lõppenud aasta septembri lõpus andis Jänes korralduse moodustada ERSO eelarvevahendite kasutamise õiguspärasuse kontrollimiseks teenistusliku järelevalve komisjon, mille auditist selgus, et ERSO tegevuskulud on 4,3 protsenti kasvanud. Ministeerium nõudis ERSO-lt eelarve vastavas mahus kärpimist, kuid kuna orkester seda ei teinud, vallandas Jänes 15. novembril ERSO direktori Andres Siitani.

2009. aasta augustis algatas kultuuriminister Laine Jänes ERSO ja Eesti Kontserdi struktuuride muudatuse, mis nägi ette Eesti Rahvusmeeskoori ja Hortus Musicuse liitmise ERSOga. ERSO direktori väitel pidi ERSO haldusalasse minema ka Estonia kontserdisaal, ministeerium on selle väite aga seni kategooriliselt tagasi lükanud. Oma hilisema käskkirjaga tühistas minister kõik struktuurimuutused ja taastas endise olukorra. Siitani väitel asetasid struktuurimuudatused ja nende tagasipööramine ERSO keerulisse majanduslikku seisu. Jänese sõnul tuli struktuurimuudatuste ettepanekuga välja Siitan ise.

Siitan pöördus mullu 7. septembril avaliku kirjaga kultuuriministri poole, sest minister polnud leidnud poole aasta jooksul kordagi võimalust temaga kohtuda. Kirjas heitis Siitan ministrile ette orkestri keerulisse majanduslikku olukorda asetamist ja vastukaaluks heitis minister Siitanile ette juhtimisvigu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles