Kross: Vitsut peaks kahtlase laevaäri asjaolusid selgitama

Kadri Ratt
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eerik-Niiles Kross
Eerik-Niiles Kross Foto: Peeter Langovits

Julgeolekuekspert Eerik-Niiles Krossi sõnul on kahetsusväärne, et Tallinna linnaametnikud Toomas Vitsut ja Toomas Õispuu ei soovi selgitada oma firma seotust Liibüa lõhkeaine- ja relvaäriga.

«Pealtnägija» avalikustas eile loo Tallinna linnavolikogu esimehe Toomas Vitsuti ja tema endise nõuniku ning praeguse linnavalitsuse linnaplaneerimisameti juhataja Toomas Õispuu ühisest firmast, mis väidetavalt on seotud lõhkeainete ja relvade veoga Liibüasse. Juhtumi tõi saatemeeskonna ette meremees, kes rääkis, et Vitsut on olnud seotud kahtlase rahvusvahelise relvaäriga Vahemerel ja esitas oma jutu tõestuseks kaks paberit ja sadakond fotot.

Krossi hinnangul peaksid asjaosalised taoliste müükide asjaolusid ning kaalutlusi kindlasti selgitama. «Et mõne Euroopa Liidu liikmesriigi aktiivne poliitik tegeleks põhitöö kõrvalt hallis vööndis relvaäriga, ei ole, pehmelt öeldes, tavapärane,» ütles Kross Postimees.ee´le.

Euroopa poliitikutele on tema sõnul tekitanud probleeme isegi lähedased suhted relvakaupmeestega. «Meenutame kasvõi Jean-Christophe Mitterrand, endise Prantsuse presidendi poja ja endise siseministri Charles Pasqua hiljutist kohtuasja seoses relvamüügiga Angoolasse,» märkis Kross.

Enamiku Euroopas skandaale tekitanud relvamüükide taga on tema sõnul reeglina riiklik või vähemasti rahvusliku kaitsetööstuse huvi ning ka lobby. «Poliitikud saavad tuua ettekäändeks ekspordi toetuse ja riikliku majandushuvi,» nentis Kross.

Vitsuti ja Õispuu firma juhtumi puhul aga tundub Krossi sõnul tegu olevat Eesti poliitikute riigist täielikult sõltumatu tegevusega, kus on vahendatud sõjalist või topeltkasutusega kaupa diktatuuririiki.

2005. aastal ei olnud Liibüa enam otsese relvaembargo all, kuid Krossi sõnul on ilmne, et taolised müügid ei ole kooskõlas Euroopa Liidu Relvastuse Ekspordi Käitumiskoodeksiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles