Eesti tagab kuni 312 000-kroonise hoiuse hüvitamise

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

Valitsusliit otsustas eile garanteerida pangahoiused sajaprotsendiliselt, samas jääb kehtima senine 20 000-eurone ehk 312 000-kroonine hüvitamise ülempiir.


Seni oli tagatud 90 protsenti hoiusest ühele hoiustajale ühes pangas. Valitsusliidu eestseisuse liige, sotsiaaldemokraat Eiki Nestor lausus, et seaduseparandus peaks jõustuma tuleva aasta 1. jaanuaril.



Niisuguse sammu taustaks on järjest suuremat hoogu koguv üleilmne rahanduskriis. Kuigi Eestit valitsevad Rootsi pangad pole veel otseselt abi vajanud likviidsuse hoidmiseks, kasvab ebakindlus. Eesti naaberriigid on juba üksteise järel teatanud, et tagavad kõik hoiused 100-protsendiliselt.



«Hoiuste sajaprotsendiline tagamine oleks rahustav samm ka meie hoiustajatele,» märkis Nestor. Ta lisas, et kaalutakse pankadelt lisamaksete küsimist tagatisfondi. «See ei tohiks pankadele olla suur koormus,» märkis Nestor.



Tagatisfondi kohustused peaksid kasvama 41,1 miljardilt kroonilt 3,2 miljardi võrra. Tagatisfondis pole kogu summa, mis Eesti pankades hoiustatud. Mõne suure panga pankroti korral tagatisfondi 2,1 miljardist kroonist ei piisa ega peagi piisama. Suurte raskuste korral võtab tagatisfond laenu, vajadusel ka valitsuse garantiiga laenu, et pankrotipessa jäänud hoiused hüvitada.



Mullu detsembris oli keskmine arveldusarve Eestis 12 600 krooni ning tähtajalise hoiuse keskmine maht 50 200 krooni. Kuna keskmine maht on suhteliselt kõrge, siis on Eestis ilmselt ka tuhandeid inimesi, kel on, mida pangas hoida – järelikult, ka mida kaotada.



Lisaks kindlustundele seab seaduseparandus Eestis tegutsevad pangad ka võrdsesse seisu. Nii näiteks on Sampos emapanga Danske Banki filiaalina juba praegu hoiused kaetud 100-protsendiliselt. Tagatipuks on Sampos Taani reeglitele vastavalt ka tagatud hoiuse lagi peaaegu kaks korda kõrgem ehk üle 600 000 Eesti krooni. Nordea pangas on aga hoiuste tagatus Soome reeglite järgi ligi 400 000 krooni.



«Finantsinspektsioon suhtub hoiuste sajaprotsendilisse tagamisse väga positiivselt,» märkis inspektsiooni pressiesindaja Malle Aleksius. «See ühtlustab mängureegleid kõikidele Eestis tegutsevatele pankadele.»



Eile polnud teada, et mõnda Eestis tegutsevat panka ohustaks otseselt pankrotti minek.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles