Wikileaks: kiilu löömine Medvedevi ja Putini vahele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valitsusjuht Vladimir Putin (vasakul) ja president Dmitri Medvedev.
Valitsusjuht Vladimir Putin (vasakul) ja president Dmitri Medvedev. Foto: SCANPIX

Kulissidetagune koostööprojekt e-PINE Balti riikide, Põhjamaade ja Ameerika Ühendriikide vahel seadis üheks eesmärgiks kiilu löömise Venemaa liidrite – Dmitri Medvedevi ja Vladimir Putini vahele, selgub Wikileaksi dokumentidest.

Venemaasuunalist poliitikat on riikide esindajad kogunenud arutama kaks korda aastas. Kohtumised on leidnud aset kord Washingtonis ja siis taas Euroopas, vahendab Dagens Nyheter.

Aastatel 2007 ja 2008 aset leidnud kohtumiste raportite järgi koordineerisid riigid seal oma Venemaa-poliitikat ja jagasid infot Venemaa, Gruusia, Valgevene, Moldova ning Ukraina kohta. Samuti konstateerisid riigid, et neil on Venemaaga keeruline koostööd teha ja see jääb niisuguseks ilmselt ka poliitilise olukorra muutumise korral.

Rootsi esindajad propageerisid 2008. aasta kohtumisel püüdu aidata Medvedevil tugevamat positsiooni saavutada, lüües sel moel kiilu tema ja Putini vahele.

E-PINE`i riigid toetasid ka Gruusia ja Ukraina ühinemist NATOga ning nõustusid, et bilateraalsed suhted Venemaaga tulevad eelkõige kasuks Venemaale. Nii peeti paremaks tegutseda ühtselt ja tugevalt positsioonilt.

Lisaks selgub dokumentidest, et näiteks Rootsi toetas Gruusia konflikti osas USA seisukohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles