Haapsalu vanas haiglahoones tulid päevavalgele laemaalingud

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
De la Gardie loss.
De la Gardie loss. Foto: Andrus Karnau

Hooldushaiglaks renoveeritavas endises De la Gardie suvelossis tulid teisel korrusel päevavalgele vanad laemaalingud, mis on teadaolevalt ainukesed omasugused Haapsalus.

Koobaltsinise ja kuldsega maalingute jäljed avastati hoone teise korruse hoovipoolse verandaga külgnevas ruumis, kus on ilmselt kunagi asunud lossi peasaal, vahendab Lääne Elu.

Haapsalu linnavalitsuse linnaarengu ja muinsuskaitse peaspetsialist Tõnis Padu ütles, et maalingutel on kujutatud mingit ornamenti ning lisas, et kui hilisemad haiglaaegsed seinad lammutatakse, paljastuvad loodetavasti maalingud ka nende alt.

Aino Kallase mälestuste järgi on kolme suure aknaga saalis asunud ka marmorkaminad, mis sõdurid 1920. aastail enne lossi haiglaks ümberehitamist lõhkusid.

Padu sõnul on projekti järgi kavas saal endisel kujul taastada ja võib-olla avada seal ekspositsioon De la Gardiedest ja tsaaride suvitamisest Haapsalus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles