Paet: Jaani kiriku taastamine algas viimasel hetkel

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peterburis valmistutakse Jaani kiriku avamiseks
Peterburis valmistutakse Jaani kiriku avamiseks Foto: Raigo Pajula

Välisminister Urmas Paeti sõnul hakati Peterburi Jaani kirikut taastama viimasel hetkel, sest pühakoda oli enne renoveerimist hävimisohus.

«Jaani kiriku taastamine algas viimasel hetkel - vastasel korral oli lühikese aja küsimus, et Eesti ja eestlased võinuksid meie kultuuriloos nii olulise kiriku kaotada,» ütles Paet.

Paeti sõnul oli Peterburi Jaani kirik enne renoveerimist hävimisohus ning sugugi polnud kindel ka kirikuhoone jäämine eestlaste ja eesti kultuuri kasutusse.

«Lihtsalt tuli tegutseda, et käituda oma minevikku hindava ja väärtustava rahva ja riigina,» sõnas ta.

Välisminister ütles, et Peterburi Jaani kiriku rajamine oli terve Eesti projekt kõikide eestlaste jaoks, mille toetamisest oli huvitatud ka Venemaa. Paeti sõnul sujus koostöö Peterburi võimudega hästi.

«Tegemist oli rahvuspiire ületava näitega inimlikust koostööst,» lisas ta.

Paeti sõnul on tore, et tänasest on jälle võimalik Peterburi Jaani kiriku 400-kohalises saalis pidada nii jumalateenistusi kui kontserte.

Jaani kiriku ehitamiseks korraldati 1850. aastate lõpul üle-eestiline korjandus ja oma panuse andis ka Vene riik - tsaar Aleksander II eraldas 55 000 rubla hoone ehitamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles