Ilves: Jaani kirik tähendas eesmärki, sümbolit ja teekonda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peterburis taaspühitseti täna luterlik Jaani kirik.
Peterburis taaspühitseti täna luterlik Jaani kirik. Foto: Raigo Pajula

President Toomas Hendrik Ilves ütles täna Peterburis Eesti luterliku Jaani kiriku taaspühitsemisel, et oma kirik Peterburis on eestlastele tähendanud kolme olulist asja: eesmärki, sümbolit, teekonda.

«Eesmärgiks oli see suure ootamise ajal, kui oodati ja loodeti vabadust,» rääkis Ilves. «Kuid oodati ka palju väiksemat – eestlaste oma kooskäimise kohta Neeva kaldal. Sümboliks on ta olnud eestlaste aktiivsele seltsielule Peterburis kogu aeg, nii tegutsemise, kui ka sunnitud katkestuse ajal.»

Ta meenutas, et täna taas avatav Jaani kirik on pea kuuskümmend aastat vanem meie oma riigist ning neil kahel – Jaani kirikul ja Eesti riigil – on kõige otsesem seos.

Peterburis tegutsenud eesti kogukond, tema vabakondlik seltsitegevus, aitas kaasa Eesti riigi sünnile ning see oli osa meie rahvuslikust liikumisest, rõhutas president Ilves.

Ilvese sõnul oli Peterburi Tartu ja Riia kõrval üheks kohaks, kus Eesti sirguv haritlaskond omandas teadmisi ja kogemusi.

«See oli tuhandetele üks teekond hariduse ja maailma poole,» sõnas Ilves. «Teekond, mille kaudu tulid Eestisse euroopalikud teadmised. Siin kasvasid ja harisid ennast paljud mehed ja naised, kes hakkasid rajama Eesti riiki.»

President tõstis esile, et ka tema perekonnalugu on seotud Peterburiga, sest just selles linnas töötas 20. sajandi päris alguses, Eesti riigi rajamiseni, tema vanaisa Peeter Rebane, kes võttis siit kaasa abikaasa Aleksandra.

Ilves viis kuulajad ajalukku, rääkides, kuidas Peterburi Jaani kiriku eest algas 1917. aasta märtsikuus võimas rongkäik, kus osales ligi 40 000 inimest, kes kõik nõudsid Eestile autonoomiat, mis saavutatigi ning millest sai edasi minna oma riigi loomiseni.

President tunnustas praeguste Peterburi eestlaste tublit tööd, mis on aidanud Jaani kiriku taastada.

«Tahan tänada kõiki Peterburi eestlasi ning samuti meie häid sõpru ja toetajaid,» ütles Ilves.

Ta tänas ka Peterburi võime toetuse ja mõistmise eest.

«Eriliselt tahan aga tänada koguduse juhatust ning koguduse esinaist Külli Sulge,» ütles president. «Teie olete hoidnud ning kandnud endas mõtet kiriku taastamisest, teinud seda väärikalt ning enesekindlalt.»

Peterburi Jaani kirik valmis 1860. aastal, selle ehitamisele aitasid kaasa nii eestlaste annetused kui ka keiser Aleksander II rahaline toetus. Nõukogude võim sulges kiriku 1930. aastal.

Praegu on kirikuhoone antud Peterburi linna poolt Eesti kogudusele rendile, taasavatud kirik on ka suurepärane kontserdisaal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles